Nem. NINCS ennél puhább, krémesebb, szaftosabb, kakaósabb, kalácsabb kalács. Meg KELL sütni. Nincs mese. Bevallom, kicsit pepecselős, de hát kelt tésztáról beszélünk, az meg már csak ilyen.. :]
Hozzávalók a tésztához:
▪70 dkg liszt
▪3 nagyobb vagy 4 kisebb tojás sárgája
▪dió nagyságú zsír
▪fél liter tej
▪5 dkg élesztő
▪6 dkg cukor
▪csipet só
Töltelék
▪25 dkg margarin
▪17 dkg cukor
▪3 ek. kakaó
▪3 csomag vaníliás cukor
▪3 tojás fehérje (vagy 4, attól függően a tésztába mennyit tettünk)
+ A kalács tetejére 1 egész tojás.
Az élesztőt 2 dl langyos – egy teáskanál cukorral elkevert – tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával együtt egy robotgép dagasztó funkciójával összekeverjük – csinálhatjuk kézzel is természetesen. Az így összedolgozott masszát fél-1 órát meleg helyen letakarva kelesztjük, amíg kb. kétszeres nagyságúvá válik.
Ezt követően hat egyenlő részre osztjuk, majd egyesével kinyújtjuk téglalap alakúra [kb. 3 mm vastagra], majd mindegyiket megkenjük a töltelékkel.
A töltelék elkészítésénél nincs más dolgunk, mint az összes hozzávalót alaposan összedolgozni.
A tésztánál a cipókat kisodorjuk, kisebb téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 3 mm vastagra), és megkenjük a krém 1/6-odával, ezután feltekerjük.
3-3 feltekert rúdból lesz 1-1 kalács, mégpedig úgy, hogy 3 feltekert rudat összefonunk hármas fonással.
Ha megvan mindkét kis fonatunk, egy kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezzük, majd konyharuhával lefedve meleg helyen tovább kelesztjük, kb. fél órát.
Amint látványosan megnőttek a kalácsaink, lekenjük mindkettőt egy felvert tojással, majd kb. 30-35 perc alatt 160-170 fokon készre sütjük.
Megkóstoljuk, és szerelembe esünk. :]
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: