A tésztához
▪ 50 dkg liszt
▪ 25 dkg vaj
▪ 1 egész tojás
▪ egy késhegynyi szódabikarbóna
▪ 2,5 g élesztő [1 tk cukorral elkevert 1-1,5 dl langyos tejben felfuttatva]
▪ 1 csipet só
▪ 10 dkg cukor
A töltelékhez
▪ 30 dkg dió darálva
▪ 10 dkg cukor
▪ lekvár [én anyukám isteni eperlekvárjával csináltam]
A tetejére
▪ 1 tábla (10 dkg) étcsoki vagy tortabevonó
A tésztához a lisztet, a szobahőmérsékletű vajat, a tojást, a sót, a cukrot, és a felfuttatott élesztőt egy nagy tálba öntjük, és tésztává gyúrjuk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk. Egy tepsit kizsírozunk, és belefektetjük az első tésztalapot. Megkenjük lekvárral – ne sajnáljuk, de azért ne is toljuk túl, nem jó ha kicsordul a lekvár a sütiből, amikor beleharapunk -, majd egyenletesen megszórjuk a cukorral elkevert dió felével.
Kinyújtjuk a második tésztát is, ráfektetjük a töltelékre, majd ugyan így járunk el vele, végül pedig a harmadik kinyújtott tésztalappal lezárjuk a sütinket.
160 fokos sütőbe toljuk és kb. 30-35 percig sütjük.
Ha kész, megvárjuk amíg kihűl, és még a tepsiben leöntjük a tetejét csokival – amit lehetőség fölött gőz fölött olvasztunk meg, akár 1-2 ek olajjal összekeverve. Megvárjuk míg megdermed, és szeleteljük. :]
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: