v e k k e r

Bejgli – az elmaradhatatlan.

Nincs karácsony bejgli (és Kevin) nélkül.. 🙂
Idén először próbálkoztam meg a sütésével, és ki merem jelenteni, hogy baromi finomra sikerült. Nem száraz, a tészta puha és omlós, és egész sok adag is lett belőle. 
Tapasztalat: nem szabad túl szorosan feltekerni a bejgliket, különben úgy jártok mint én a szépen letakart mákos verziókkal.. kirepednek. De azt hiszem, hogy ez az ízén mit sem változtat!

 

Hozzávalók

A tésztához
60 dkg liszt
▪25 dkg vaj
▪2 egész tojás
▪3 dkg cukor
▪2 dkg élesztő
▪1,5 dl langyos tej
▪1 ek tejföl
▪csipet só

A diós töltelékhez
30 dkg darált dió
▪17 dkg porcukor
▪1 dl forró tej
▪5 dkg mazsola
▪1 dl rum

A mákos töltelékhez
30 dkg darált mák
▪15 dkg porcukor
▪1 tk vanília kivonat vagy ½ vaníliarúd kikapart magja
▪1-2 citrom reszelt héja
▪1 dl forró tej

A kenéshez
▪1 tojás fehérje
▪1 tojás sárgája

 

A tésztához a langyos tejhez adjuk a cukrot, elkeverjük, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. és kb. 10 perc alatt meleg helyen felfuttatjuk.

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert tojásokat, összedolgozzuk, majd belekeverjük a tejben felfuttatott élesztőt, a sót és egy kevés tejfölt. Addig gyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll. Nagy cipót formázunk belőle, majd azt négy egyforma darabra osztjuk. Letakarjuk és hűvös helyen 2 órát pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket: A mazsolát beáztatjuk a rumba, a tejet felforraljuk. A diós keverékbe jön majd a rumba áztatott mazsola (a felesleges rumot leöntjük róla), a vanília, valamint 1 dl felforralt tej.
A mákos keverékben elkeverjük szintén a cukrot a reszelt citrom héját és a másik 1 dl tejet.

Mindkét keverékhez úgy adagoljuk a tejet, hogy összeálljon, de ne legyen folyós.

A pihentetés után a tésztából 4 cipót formázunk és kb. ½ cm vastag téglalapot nyújtunk belőle, egyenként. Az első tésztát megkenjük a diós töltelék felével egészen a tészta széléig – minden szélétől elhagyun kb. 1-1 centit. A rövidebbik végét visszahajtjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék, majd a hosszabbik végétől kezdve feltekerjük.
Óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, a hajtással lefelé. Ugyanígy megtöltjük és feltekerjük a maradék három bejglit is.

A bejglik tetejét megkenjük először a tojás sárgájával,  hagyjuk pár percig száradni, majd megkenjük a felvert tojásfehérjével is. Villával sűrűn megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.


Jó bejglizést! :]

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!