Mondhat bárki bármit. Számomra mindig is a világ legjobbja lesz nagymamám fantasztikus darakrémes zserbó receptje. <3 Egyszerűen zseniális. Mézes fahéjas lapok, krémes vajas tejbedarás krém és roppanós csokiréteg.
Egyáltalán nem nehéz az elkészítése – na jó, a lapok kinyújtásánál be kell vetni egy kis trükköt, de a harmadik lapnál már ráérez az ember lánya!
A krémnél az arányokat általában ráérzésre készítem, de leírom a hozzávetőleges arányokat. 🙂 Lássuk tehát!
Hozzávalók a tésztához
▪1 egész tojás
▪120 g cukor
▪1 púpozott ek méz
▪1 tk fahéj
▪1 kk szódabikarbóna
▪50 g zsír
▪3 ek tej
▪450 g liszt
▪tejföl szükség szerint – ha nem állna össze a tészta
Hozzávalók a krémhez
▪6 dl tej
▪6 púpozott ek búzadara + 1 lapos ek hetedik
▪7 lapos ek cukor
▪kb. 120 g vaj – amennyitől habos lesz, de még nem erőteljesen vajízű
▪tej szükség szerint – ha nem lenne elég habos a krém
+ 100 g étcsoki és 1 ek olaj a tetejére
A trükk a tészta készítésénél a következő: vízgőz fölött elkezdjük robotgéppel kikeverni a tojást a cukorral, a zsírral, a tejjel, és a mézzel, körülbelül 5-6 percig, amíg jól átmelegszik, majd hozzáadjuk a fahéjjal és szódabikarbónával elkevert lisztet – ezt már valószínűleg nem fogjuk tudni géppel keverni, jöhet a fakanál, majd pedig a kezünk. 🙂 Homogén tésztát gyúrunk belőle, ha nagyon nem akarna összeállni, akkor adunk hozzá egy kis tejfölt is.
Még melegen 3 egyenlő részre osztjuk, és i is nyújtjuk mindhármat kb. 3-4 mm vastag téglalapra. Egy zsírral jól megkent tepsi hátulján 160 fokon addig sütjük, amíg a széle egy picit el kezd barnulni, de vigyázzunk nehogy megégjen a tészta. Ahogy kihűl, nagyon meg fog keményedni, de nem kell aggódni, mert a krémtől majd újra vissza fog puhulni!
A krémhez tejbedarát főzünk, a tejet felforraljuk, majd amikor felhabzik, beleöntjük a búzadarát, folyamatosan kevergetve közepes keménységűre főzzük, és hozzáadjuk a cukrot is. Amikor már langyosra hűlt, habosra keverjük a vajjal – és ha szükséges, adunk hozzá tejet is.
2 részre osztjuk, és megkenjük vele a lapokat. (A legfelső lapot már nem kell megkenni, arra jön majd a csoki.)
Jól kenjük ki a lapok széléig, mert ugyan levágjuk majd a süti széleit (ami amúgy a legjobb része 😀 ) ha nem puhul meg ott is, akkor könnyen eltörhet, amikor vágjuk.
A sütink tetejére vízgőz fölött felolvasztunk kb. 100 g étcsokit étolajjal kikeverve, majd szépen elsimítjuk a süti tetején.
Hűtőbe tesszük, és másnap szeleteljük. Sokáig eláll, és minél tovább érnek össze az ízek és puhul a sütemény, annál finomabb lesz. Ezzel csak egy baj van. Nem bírja kivárni az ember. Mintha egy falat mennyországba harapnánk! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: