Ki ne szeretné azt, amikor a boltban vagy a pékségben sikerül kifogni egy friss, ropogós kiflit/zsemlét/kenyeret, és még melegen elfogyaszthatja.. :] Na már most, ha ezt otthon készítjük el, garantáltan “aznapi” lesz a pékárunk, jelen esetben ez az olivás ciabatta!
Nem nagy kunszt elkészíteni, kezdők is bátran nekifoghatnak, és alig kell hozzá pár alapanyag. Szinte hihetetlen, hogy a liszt, a víz, és az élesztő elegye milyen zseniális végeredményt alkot. :]
Hozzávalók [egy rúdhoz]
▪300 g liszt
▪kb. 2 dl meleg víz
▪1 tk száraz élesztő
▪1,5 tk só
▪olivaolaj [kb. 3.4 ek]
A meleg vízben elkeverjük az élesztőt, és felfuttatás nélkül hozzáöntjük a liszthez, adunk még hozzá sót, majd gyors mozdulatokkal összekeverjük – nem kell még eldolgoznunk nagyon, azt majd a pihentetés után!
10 percig meleg helyen, letakarva kelesztjük – ha úgy érezzük nagyon ragad, akkor még adjunk hozzá lisztet, ha túl kemény lenne, akkor pedig még vizet-, majd hozzáadjuk az olivaolajat, és elkezdjük dagasztani – kézzel vagy robotgéppel. Ha szépen összeállt, újra letakarjuk, és ugyan úgy, meleg helyen egy órát pihentetjük.
[Fél órával az idő lejárta előtt indítsuk be a sütőt maximális fokozatra, alsó felső sütésre – de kb. 200-220 fok már rendben van.]
Amikor kb. a duplájára kelt, borítsuk ki a tisztát egy lisztezett felületre, hempergessük meg a lisztben, és csavarjuk meg kb. háromszor és tegyük sütőpapírral bélelt gáztepsire. Ha van időnk [és türelmünk] hagyjuk még kicsit a tepsiben is kelni, ha nincs, akkor toljuk be a sütőbe, és süssünk kb. 20-25 percig, de figyeljünk rá, mert könnyen megéghet. [Ha kapott egy kis színt, az még nem baj – sőt!]
Akár melegen, akár kihűlve már falatozhatunk is a saját készítésű ciabattánkból! A recept jól variálható, vághatunk a tésztába sütés előtt olivabogyót, aszalt paradicsomot, vagy megszórhatjuk akár egy kis bazsalikommal, oregánóval is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: