v e k k e r

Citromkrémes ricottás pite

 

Ezt az isteni citromos pite receptet sütöttem hétvégén, medve úr lelkes közreműködésével. :] Alul linzertészta, középen ricottás krémes réteg, felül pedig citromos máz. NAGYON citromos. 

Hozzávalók
A tésztához
150 g liszt
▪100 g hideg vaj
▪50 g porcukor

A ricottás réteghez
▪250 g ricotta
▪200 g görög joghurt
▪30 g cukor
▪10 g liszt
▪3 egész tojás

A citromkrémhez
▪1 nagy kezeletlen héjú citrom héja és leve
▪1 nagy tojás
▪70 g cukor
▪30 g vaj
 

A tészta hozzávalóiból egyszerű linzertésztát készítünk, összegyúrjuk – figyeljünk arra, hogy gyorsan dolgozzunk az nem tesz túl jót a tésztának, ha nagyon felmelegszik a vaj. Mielőtt kinyújtanánk, tegyük egy picit be a hűtőbe, úgy könnyebb lesz – valamint jól lisztezzük be a deszkánkat is, vagy a felületet, amin kinyújtjuk.
A piteformánkat vajazzuk ki, a tésztát pedig nyújtsuk megfelelő méretűre – ha nagyobb piteformánk van, és úgy látjuk, hogy nem lesz elég nagy a tésztánk ahhoz, hogy a peremére is felérjen, ne essünk pánikba, akkor egész egyszerűen [ahogyan nálam is] nem lesz oldala a pitének, csak alja. :] Az ízén nem fog csorbítani!

A sütőt előmelegítjük [kb. 180 fokra] és a pitetésztánkat beborítjuk sütőpapírral, majd öntünk rá sütőbabot [ami amúgy csak sima bab, amit egyszer így sütésre használtunk, innentől kezdve hívjuk “sütőbab”-nak, ugyanis másra már nem is lesz alkalmas! Tehát, ráöntjük a sütőbabot, ez azért kell, hogy a tésztánk egyenesen süljön meg, és ne legyen púpos. Így, babbal együtt sütjük kb. 6-7 percig, majd kivesszük a sütőből, levesszük róla a babot és a sütőpapírt, majd anélkül is sütjük – egészen addig, amíg majdnem már teljesen kész – de ne piruljon meg! 

Amíg ezek a műveletek zajlanak, összekeverjük a krémet: a tojások kivételével kézi habverővel kikeverjük a hozzávalókat, majd jöhetnek bele egyenként a tojások is, de ezeket már csak óvatosan forgassuk bele fakanállal! 

Amikor úgy érezzük, hogy kellően elősült a tészta, öntsük rá a krémet, toljuk vissza a sütőbe, és addig süssük, amíg olyan lesz mint egy puding – ezt úgy tudjuk a legegyszerűbben ellenőrizni, ha amikor megrázzuk, még mozog egy kicsit, de már nem hullámzik. Ha kivettük a sütőből, várjuk meg míg kihűl, és kenjük a tetejére a citromkrémet, amit a következőképpen készítsünk: a tojásokat egy lábasban picit felverjük, de ne nagyon, csak annyira, hogy a fehérje és a sárgája elkeveredjen, majd jöhet bele a citrom kifacsart leve és héja is, majd a cukor – ennél a pontnál alá is gyújthatunk, és elkezdhetjük főzni lassú tűzön.  Folyamatosan kell kevergetnünk, és amikor már azt hisszük, hogy semmi sem fog történni, na AKKOR kezd majd sűrűsödni. :]  [Úgy is ellenőrizhetjük, hogy kellően sűrű-e, hogy a fakanál hátulján, amivel kevergetjük, végighúzzuk az ujjunkat, és ha megmarad a helye, akkor kész.] 
Belekeverjük a vajat is, megvárjuk míg elolvad majd ha picit hűlt, ráöntünk belőle tetszés szerinti mennyiséget a ricottás krémre.

A legjobb, ha egy éjszakát hűtőben állni hagyjuk, így összeérnek az ízek és a citromkrémünk is megdermed, könnyebb lesz szeletelnünk a piténket. :] 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!