Próbálkozásaim soron következő “áldozatává” vált ez az aszalt paradicsomokat rejtő, teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből készült, tökmagolajjal megkent kifli. A receptet a Mediterrán ételek oldalon találtam, annyit módosítottam rajta, hogy kétszeres mennyiségű sót használtam, a tökmagot csak a tetejére szórtam és a kifli tésztájába gyúrtam egy kis aszalt paradicsomot. Legközelebb olivabogyóval is ki fogom próbálni! A lisztekkel is szabadon lehet játszani, de javaslom, hogy a tönkölybúzaliszt legyen a kiindulási
Hozzávalók [8 kiflihez]
▪1 csésze + 2 púpos evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
▪2 evőkanál kókuszliszt
▪2 evőkanál fehér búzaliszt
▪25 g friss élesztő
▪1 tojás
▪1 kk cukor
▪200 ml langyos tej
▪1,5 kk só
▪2 ek kókuszolaj vagy vaj
▪a töltelékhez tökmagolaj és kb. 8 db aszalt paradicsom
▪a tetejére tökmag és egy tojás
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. Ha megvan, a liszteket beleszitáljuk egy nagyobb tálba, hozzáadjuk a tojást, a sót, a kókuszolajat (vagy vajat), az apróra vágott aszalt paradicsomot valamint az élesztős tejet. Szép gombóccá gyúrjuk pár perc alatt, majd félretesszük meleg helyre, konyharuhával letakarva és kb. fél óra alatt a duplájára kelesztjük.
Ezt követően lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk a tésztánkat, majd 8 cikkelyt vágunk belőle. A cikkelyeket kicsit kinyújtjuk (kb. fél centi vastagságúra), majd megkenjük tökmagolajjal, és a szélesebbik végétől kezdve feltekerjük.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kis kifliket, letakarjuk, és további 15-20 percig kelesztjük őket. Ha ez is megvan, a tetejüket megkenjük felvert tojással és betoljuk a 200 fokra felmelegített sütőbe kb. 15-20 percre.
[A sütő aljába egy tepsibe tegyünk vizet – ez fog majd párologni sütés közben, ezáltal ropogósabbak lesznek a kiflijeink.]
Ha megsültek, nincs más dolgunk, mint befalni egy finom sonka és sajt kíséretében – vagy igazából bármilyen feltéttel. :]
Az a csodás ebben a kifliben, hogy ha nem fogyna el, akkor folpackba csomagolva simán lefagyaszthatjuk, és bármikor elővehetjük ha egy kis pékárura vágynánk. [Én úgy szoktam, hogy megvárom amíg felolvad, majd bedobom pár percre a forró sütőbe.]
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: