Ez a torta elronthatatlan, és merem állítani, hogy az egyik legfinomabb amit eddig sikerült csinálnom – ezt alátámasztják a repetázó vendégek is. 😉
Az alapja vajas keksz és zabkeksz keveréke, a krém pedig egy elképesztően könnyű, fehércsokis vaníliás ízben pomázik.
Mivel az alapot kicsit elő kell sütni, így a tortánk alja ropogni fog, a krém pedig olyan lágy lesz rajta, hogy öröm lesz megkóstolni!
Nem is borzolnám tovább a kedélyeket, íme a recept:
Alap
▪100 g vajas keksz [Leibniz]
▪50 g zabkeksz
▪120 g vaj
Krém
▪2 dl habtejszín [állati eredetű, amit legalább 1 éjszakát hagytunk szépen lehűlni a hűtőben]
▪1 csomag habfixáló
▪1 tábla fehércsoki [100 g]
▪1-2 tk. vanilia aroma
▪250 g mascarpone
A kekszeket ledaráljuk egy késes robotgépben, majd kiöntjük egy nagyobb tálba, és alaposan összeforgatjuk az olvasztott vajjal. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma aljába teszünk egy kör alakú sütőpapírt [mármint akkora kört vágunk ki a sütőpapírból, mint a tortaforma], majd belesimítjuk a vajas kekszes keveréket és egyenletesen le is lapogatjuk. [A tortaforma oldalát is megkenhetjük vajjal, úgy biztosan nem ragad majd bele sütés során.]
Az alapot megsütjük kb. 160 fokon, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Amíg hűl, összeállítjuk a krémet: a fehércsokit vízgőz felett megolvasztjuk, majd félretesszük – közben a habtejszínt a fixálóval keményre verjük, hozzáadjuk a mascarponét, a vanília aromát, és az olvasztott csokit is. Ha nem elég édes, tehetünk még hozzá porcukrot, de szerintem a csoki kellően meg fogja édesíteni.
A krémet úgy simítjuk a tortára, hogy az benne van a kapcsos tortaformában, és egy frissentartó fóliával letakarva egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Másnap óvatosan levesszük a tortaforma oldalát, és ha még szükséges, elegyengetjük rajta a krémet – a tetején és az oldalán.
Tetszés szerint díszíthetjük gyümölcsökkel, csokiforgáccsal, darált magvakkal, túrórudival, ostyarúddal, vagy csak minimál stílusban egy gyertyával – én most egy kisebb cukorsokkot idéztem elő a dekorációval, de nem gond, szülinapra készült, belefér. 😉
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: