Kiflikék. Marha egészségesek, de tényleg. Meguntam, hogy a boltban “rozs”-nak kikiáltott pékáru is tartalmaz búzalisztet, meg még ki tudja mit nem.. szóval úgy döntöttem, hogy mindenkinek az a legjobb, ha inkább saját magam sütöm meg ezeket a ki cukiságokat. 😊
Többféle lisztet vegyítettem, éppen amit a konyhában találtam, és fel is turbóztam kicsit – zöld olivabogyóval, aszalt paradicsommal, a tetejét pedig reszelt parmezánnal szórtam. 😳
👉 Az alábbi mennyiség 8 kisebb kiflihez lesz elég:
▪400 g teljes kiőrlésű rozsliszt
▪100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
▪50 g kókuszliszt
▪50 g graham búzaliszt
▪kb. 3-4 dl tej
▪25 g friss élesztő
▪1 nagy csipet só
▪50 ml extra szűz olivaolaj [+ én tettem bele 1 ek. tökmagolajat is]
▪1 egész tojás + a tetejére még 1
▪vaj + olivabogyó + aszalt paradicsom a “töltelékhez” – elhagyható
Először is az élesztőt morzsold bele kb. 1 dl langyos tejbe [nem, nem kell bele cukor, anélkül is meg fog kelni a tészta, csak kicsit lassabban] majd szórj rá egy kis rozslisztet és keverd össze. Várj 10 percet, és öntsd bele egy tálba, amibe már előzetesen beleszitáltad a liszteket – a kókuszlisztet nem kell átszitálnod. 😉
Ha ez megvan, mehet bele a tojás, a só és a tej is – de ne az összes, inkább adagonként. Kezd el dagasztani – kézzel vagy géppel -, majd ha összeállt, akkor öntsd hozzá az olivaolajat is. Pár percig még gyúrogasd, közepesen lágy tésztát kell hogy kapj, formázd gombóccá. Tedd egy meleg helyre, takard le konyharuhával és várd meg, míg kb. a kétszeresére nő. ⬆
Ha megnőtt, nyújts ki kör alakúra, kb 3 mm vastagságúra, kend meg olvasztott vajjal, majd szórd rá az apróra vágott olivabogyót és aszalt paradicsomot. Vágd fel 8 cikkre és a szélétől tekerd fel a közepe felé haladva úgy, hogy egy kifli formát kapj – ha szeretnéd, meg is hajlíthatod. 🥐
Tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a tetejüket tojással, és szórd meg parmezánnal. Kb. 30-35 percig kell sütnöd 180 fokon – de látni (és érezni) fogod, hogy mikor jók.
Ha kihűltek és úgy érzed, hogy nem fogyna el, akár le is fagyaszthatod őket, de zacsiban 2-3 napig biztosan eláll.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: