v e k k e r

Kovászos túrós batyu aszalt meggyel turbózva

Batyu te csodás.. szerintem évekkel ezelőtt ettem utoljára túrós batyut, szóval pont időszerű volt végre megsütni ezeket a finomságokat. A receptben írt mennyiségből 8 db lett, szóval egy része most a fagyasztóban csücsül, további utasításig. 😀

A recept Hannától származik, ezer köszi érte ezúton is! 

 

Hozzávalók a tésztához
▪ 250 g búzaliszt
▪ 60 g porcukor
▪ 80 gramm aktív kovász [nekem rozskovim van, azt használtam]
▪ 130 ml tej
▪ 1 tojás
▪ 33 g puha vaj
▪ 1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez
▪ 250 g túró
▪ 11 g búzadara
▪ 40 g cukor
▪ 1 csomag vaníliás cukor
▪ 1 tojás
▪ fél citrom reszelt héja
▪ vanília őrlemény
▪ 15 g aszalt meggy 

 

 

Egy tálban összekeverem az átszitált lisztet a porcukorral és a sóval. A tejet – ha hűtőben volt – picit felmelegítem, elkeverem benne a kovászt, majd hozzáadom a felvert tojást is (amiből egy picit félreteszek, hogy majd le tudjam kenni a batyukat vele sütés előtt), majd elkezdem dagasztani a tésztát – ezt lehet kézzel vagy robotgéppel is. 
Pár perc után hozzáadom a puha vajat is, és tovább dagasztom, egészen addig, amíg elválik az edény falától, és szép sima lesz a felülete.

Ezt követően egy konyharuhával letakarom és hagyom szépen kelni – de közben 30 percenként áthajtogatom a tésztát, méghozzá szirom hajtogatással. [A szirom hajtogatásról videó itt. A lényeg, hogy a tészta egyik szélét megfogom, és áthajtom a tészta szemben lévő oldalára, egészen addig, míg körbe nem érek.]

A hajtogatást 3x ismétlem meg, tehát hajtogat – 30 perc pihi – hajtogat – 30 perc pihi – hajtogat – 30 perc pihi. 😀

Az utolsó pihentetés alatt összeállítom a tölteléket is: a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, félreteszem. A tojás sárgáját kikeverem a cukrokkal, a citromhéjjal, a vanlília aromával és a túróval, hozzáadom a búzadarát, majd viszonylag óvatosan beleforgatom a tojásfehérjét, és az aszalt meggyet is.

A tésztát egy lisztezett felületen kinyújtom egy kb. 25*25 cm-es, kb. 1,5 ujjnyi vastag téglalapra, és 8 egyenlő részre osztom. Mindegyik négyzet közepére halmozok tölteléket, majd megfogom a tészta négy sarkát, összecsípem és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem.

Hagyom kelni még kb. 10-20 percig, lekenem tojással és egy 180 fokos előmelegített sütőben 30 perc alatt szépen megsütöm.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!