Kalácstészta
▪ 350 g liszt
▪ 2 kisebb tojás sárgája
▪ 1 tk zsír
▪ 250 ml tej
▪ 25 g friss élesztő
▪ 30 g cukor
▪ csipet só
Kakaós töltelék
▪ 125 g vaj
▪ 80 g cukor
▪ 2 ek. kakaó
▪ 2 csomag csomag vaníliás cukor
▪ 2 kiawbb tojás fehérje
Plusz a kalács tetejére 1 egész tojás & szeletelt mandula.
Az élesztőt 100 ml langyos – egy teáskanál cukorral elkevert – tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával együtt géppel összedagasztjuk. Az így összedolgozott masszát fél-1 órát meleg helyen letakarva kelesztjük, amíg kb. kétszeresére nő.
Ezallatt a töltelékhez az összes hozzávalót kikeverjük.
Ha a tészta duplájára kelt, három egyenlő részre osztjuk, majd egyesével kinyújtjuk téglalap alakúra [kb. 3 mm vastagra], majd mindegyiket megkenjük a töltelékkel.
A megkent téglalap hosszabbik felétől kezdve elkezdjük szorosan feltekerni, így kapunk 3 rudat, amit szépen összefonunk. Ha ez megvan, egy kivajazott + kilisztezett kenyérsütő (püspökkenyér) formába tesszük, majd konyharuhával letakarva tovább kelesztjük (kb. fél órát).
Ha szépen megkelt, lekenjünk egy felvert tojással, megszórjuk szeletelt mandulával, és 160 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: