v e k k e r

Túrópalacsinta karamellizált körtével

Túrós is. Zablisztes is. Körtés is. Mi rossz lehet benne? :]

Amire szükség lesz – kb. 16 darabhoz:
▪2 tojás
▪1 dl tej
▪12,5 dkg túró [félzsírost használtam]
▪12,5 dkg zabliszt
▪1 kevés sütőpor
▪fél-1 citrom reszelt héja [ízlés szerint, de akár el is hagyható]
▪1 csomag vaníliás cukor
▪1 csipet só

A karamellizált körtéhez:
▪2 vilmoskörte
▪2-3 tk. cukor

 

A tojások sárgáját összekeverjük a vaníliás cukorral, egy csipet sóval, a tejjel, valamint az előzetesen villával kicsit áttört túróval, majd hozzáadjuk a zablisztet, a sütőport, és a citromhéjat.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és apránként, óóóóvatosan hozzákeverjük a masszához.
Egy palacsintasütőbe kevés olajat öntünk, és evőkanállal adagoljuk a kis palacsintákat. [Nálam egy palacsinta két evőkanálnyi adagból sült ki.]
Nem kell sokáig várni, amint kapott egy kis aranybarna színt, már fordíthatjuk is a másik oldalára.

A karamellizált körtéhez a körtéket apróbb kockákra vágjuk, és a cukorral együtt egy magasabb falú edénybe tesszük. Magas lángon/hőfokon időnként átkeverve addig pároljuk/pirítjuk, amíg a cukor elkezd karamellizálódni, a körtéink pedig szépen lebarnulnak/pirulnak. :]

 

Ha tetszett, kövess facebookon is!

Mini palacsinta gyümiöntettel

Ennek az isteni palacsintának a receptjével a nosalty oldalon találkoztam először. Könnyűnek tűnt. És finomnak. Így is lett. Nézzük az elkészítését.

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 egész tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 1,5 dl tej
  • 40 g olvasztott vaj
  • 1 ek porcukor
  • 1 ek juharszirup vagy méz vagy agavé szirup

Az egész tojásokat kikeverjük a cukorral és a tejjel, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a juharszirupot, a lisztet és a sütőport, majd kb. két órát hagyjuk, hogy a hűtőben lazuljon.

Ha letelt a pihenésre szánt idő, kemény habbá verjük a tojásfehérjét, hozzáadjuk a tésztához, és egy felforrósított palacsintasütőbe négy kis kör alakban csurgatjuk a tésztát. Mindkét felét aranybarnára sütjük, ha kész, letakarva félretesszük, amíg az öntet elkészül.

Az öntethez én fekete szedret, ribizlit és málnát (ami a málnaszüret után a fagyasztóban csücsült) használtam. Kevés vajon elkezdtem párolni, és ha nem tűnnek elég édesnek a gyümik, akkor mehet hozzá még egy kis cukor/méz/szirup is. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a gyümölcsök átpuhulnak (ha gyorsítanánk a folyamaton, villával szét lehet nyomkodni őket).

Ha elkészült, csurgassunk egy kis szószt a palikra. :] Jó étvágyat!

 

[ lesd meg facebookon is ]

Csintalan palacsinta

 

Mivel is indíthatnánk jobban a szombatot, mint egy [de inkább sok] csintalan palacsintával? 🙂

Totálisan lenyűgöző, hogy pár alapanyagból milyen jó kis reggelit lehet összedobni.

liszt, tojás, tej, szóda/ásványvíz, só, vaníliaaroma, olaj (én most rendbontó voltam, és házi zsírt használtam – kövezzetekmeg, de isteni így – és amúgy is.. hétvége van, belefér!)

Nálam a mennyiségek a következőképpen alakultak, de ezen lehet alakítani bátran, a lényeg, hogy egy hígabb palacsintatésztát kapjunk.

– 12 púpos evőkanál liszt
– 3 tojás
– kb. fél dl olaj  (+ néhány csepp a serpenyőbe)
– 4 dl tej
– 1-1,5 dl szóda/ásványvíz
– 1 tk. vanília aroma

*kavirc* *kavirc*, palacsintasütőbe vele, és mehet a pocakba!

[ lesd meg facebookon is ]

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!