v e k k e r

Kakaós granola puffasztott rizzsel

Készítettem már többféle változatban granolát, de kakaóval még nem, szóval gondoltam teszek egy próbát ezzel is, nagy baj nem történhet! És nem is történt, sőt.. 🙂 A kakaó és a vicces puffasztott rizs darabkák nagyon jól feldobták a müzlit, tejjel keverve pedig olyan mintha kakaóval ennénk! 

Hozzávalók
▪1 csésze nagyszemű zabpehely
▪fél csésze aprószemű zabpehely
▪1 csésze puffasztott rizs
▪kicsit kevesebb, mint fél csésze juharszirup/méz/agavé szirup
▪kb. 2 ek. cukrozatlan kakaó
▪fél csésze kókuszreszelék


Az összes hozzávalót összekeverjük egy nagyobb tálban, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, alaposan szétterítjük – amennyire csak tudjuk, majd betoljuk a sütőbe [kb. 160-180 fok] annyi ideig, amíg picit megpirul – közben 1-2x átforgatjuk és figyeljük  nehogy megégjen. 
Ha kész és kihűlt, mehet egy dobozba  [fém vagy csattos]. Tejjel, joghurttal, gyümölccsel vagy csak úgy önmagában is nagyon fincsi. 🙂

Almás-fahéjas granola

Olyan sok zabkását, és pohárkrémet csináltam már, most egy kicsit másfajta textúrára vágytam, és ropogóssá varázsoltam a zabpelyheket, ami így aztán tejjel vagy joghurttal elkeverve [vagy akár önmagában is] szuper cukor-, liszt-, és tartósítószermentes reggeli  lehet!
Édesítésnek csak almát és némi aszalt gyümölcsöt használtam, így az elfogyasztott mennyiséggel sem kell igazán törődnünk.. 😀

 

Hozzávalók
▪150 g zabpehely
▪150 g alma [reszelt mennyiség]
▪25 g dió
▪25 g mandula
▪25 g szezámmag
▪25 g mazsola
▪25 g aszalt szilva
▪1 tk őrölt fahéj
▪4 ek kókuszolaj

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és lemérünk belőle 150 grammnyi mennyiséget. A zabpelyhet lepirítjuk egy száraz serpenyőben, majd az almához öntjük. A dióval, a mandulával és a szezámmaggal ugyan így járunk el, és azt is egy tálba öntjük. A mazsolát és az aszalt szilvát apróbb darabokra vágjuk, majd kb. egy teáskanálnyi fahéj kíséretében a keverékhez adjuk. Alaposan összeforgatjuk, majd nyakon öntjük az egészet kókuszolajjal. Ha megvan, akkor egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és elterítjük rajta a granolánkat. 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg elkezdjük érezni az isteni almás-fahéjas illatot. Ha már ropogós, akkor vegyük ki a sütőből, át is forgathatjuk időnként, hogy mindenhol szépen megpiruljanak a szemek, arra azért vigyázzunk, nehogy megégjen. :]

Fémdobozban hetekig eláll, de valószínűleg előbb kell majd újrasütni, mintsem megromoljon! 

Nagyon magos granola

 

Na jó. Igazából müzliszeletnek indult, bevallom. Van, hogy nem úgy sül ki a dolog, ahogy elterveztem, de akkor út közben módosítok kicsit – ebben az esetben például lett egy jó kis granolám. :]

Hozzávalók a granolához
▪1 csésze nagyszemű zabpehely
▪fél csésze hántolt sótlan tökmag
▪fél csésze hántolt sótlan napraforgómag
▪1/3 csésze szezámmag
▪3 ek chia mag
▪1 csipet só
▪1 ek növényi olaj
▪3 ek méz
▪2 tk mogyoróvaj
▪1 tk vaníliaaroma

Az összes hozzávalót egy tálba öntjük, alaposan összekeverjük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe halmozzuk. Addig sütjük 160-180 fokon, amíg elkezd szép, aranybarna színt kapni, majd átforgatjuk a szemeket, hogy egyenletesen barnuljanak. Figyeljünk rá, nehogy megégjenek!
Ha kész, várjuk meg míg kihűl, majd egy jól záródó dobozban tároljuk.
Joghurtba, tejbe, vagy csak magában is nagyon finom ropogtatnivaló. :]

 

[lesd meg facebookon is]

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!