v e k k e r

A legkakaósabb szaftos pihe puha kalács itt van!

 

Kalácstészta
▪ 350 g liszt
▪ 2 kisebb tojás sárgája
▪ 1 tk zsír
▪ 250 ml tej
▪ 25 g friss élesztő
▪ 30 g cukor
▪ csipet só

Kakaós töltelék
▪ 125 g vaj
▪ 80 g cukor
▪ 2 ek. kakaó
▪ 2 csomag csomag vaníliás cukor
▪ 2 kiawbb tojás fehérje

Plusz a  kalács tetejére 1 egész tojás & szeletelt mandula.

 

Az élesztőt 100 ml langyos – egy teáskanál cukorral elkevert – tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával együtt géppel összedagasztjuk. Az így összedolgozott masszát fél-1 órát meleg helyen letakarva kelesztjük, amíg kb. kétszeresére nő.

Ezallatt a töltelékhez az összes hozzávalót kikeverjük.

Ha a tészta duplájára kelt, három egyenlő részre osztjuk, majd egyesével kinyújtjuk téglalap alakúra [kb. 3 mm vastagra], majd mindegyiket megkenjük a töltelékkel.

 

A megkent téglalap hosszabbik felétől kezdve elkezdjük szorosan feltekerni, így kapunk 3 rudat, amit szépen összefonunk. Ha ez megvan, egy kivajazott + kilisztezett kenyérsütő (püspökkenyér) formába tesszük, majd konyharuhával letakarva tovább kelesztjük (kb. fél órát).

Ha szépen megkelt, lekenjünk egy felvert tojással, megszórjuk szeletelt mandulával, és 160 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. 

Fahéjas kalácskoszorú

Ahh.. te jó ég. Annyira gyönyörű ez a kalács, és eszméletlen finom fahéj illat lengi körbe a lakást a készítése közben.. nem is lehet neki ellenállni, hiába volt este 10, mikor épp elkészült. 😀 Melegen, egy kis tejjel pedig: mámoros. :]
A recept Fördős Zétől származik, igazából csak annyit módosítottam rajta, hogy a méz helyett 4 tk cukrot használtam.

 

Hozzávalók
A tésztához
▪100 ml meleg víz
▪100 ml meleg tej
▪25 g friss élesztő
▪4 tk cukor
▪1 csipet só
▪260 g finomliszt
▪2 ek olvasztott vaj

A töltelékhez
▪4-5 ek olvasztott vaj
▪2 nagy ek őrölt fahéj
▪4 nagy ek porcukor

 

A meleg vizet és a tejet összeöntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, belerakjuk a mézet és hagyjuk 5 percig pihenni, hogy az élesztő felfusson. [Én egy közepes méretű tálkában futtattam fel, amit letakartam egy tányérral.]
A lisztet elkeverjük a sóval, beleöntjük az élesztős tejet és elkezdjük gyúrni a tésztát. Mikor már összeállt, belegyúrjuk a vajat is és addig dagasztjuk amíg sima felületű tésztát kapunk. Ekkor belisztezzük az edény alját, belerakjuk a tésztagombócot, szórunk rá kevés lisztet és letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
Mikor megkelt, lisztezett felületen kb. 45×26 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a fahéjjal és porcukorral majd a hosszabb oldalánál feltekerjük.
A hengert hosszában kettévágjuk és a vágott felével felfelé, átlósan megtekerjük egymáson a felezett hengereket. A két végénél összecsípjük a fonatot és sütőpapíros tepsin, 175 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük a kalácskoszorút.

Kakaókrémes kalács

Nem. NINCS ennél puhább, krémesebb, szaftosabb, kakaósabb, kalácsabb kalács. Meg KELL sütni. Nincs mese. Bevallom, kicsit pepecselős, de hát kelt tésztáról beszélünk, az meg már csak ilyen.. :]

Hozzávalók a tésztához:
▪70 dkg liszt
▪3 nagyobb vagy 4 kisebb tojás sárgája
▪dió nagyságú zsír
▪fél liter tej
▪5 dkg élesztő
▪6 dkg cukor
▪csipet só

Töltelék
▪25 dkg margarin
▪17 dkg cukor
▪3 ek. kakaó
▪3 csomag vaníliás cukor
▪3 tojás fehérje (vagy 4, attól függően a tésztába mennyit tettünk)

+ A kalács tetejére 1 egész tojás.

 

Az élesztőt 2 dl langyos – egy teáskanál cukorral elkevert – tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával együtt egy robotgép dagasztó funkciójával összekeverjük – csinálhatjuk kézzel is természetesen. Az így összedolgozott masszát fél-1 órát meleg helyen letakarva kelesztjük, amíg kb. kétszeres nagyságúvá válik.
Ezt követően hat egyenlő részre osztjuk, majd egyesével kinyújtjuk téglalap alakúra [kb. 3 mm vastagra], majd mindegyiket megkenjük a töltelékkel.
A töltelék elkészítésénél nincs más dolgunk, mint az összes hozzávalót alaposan összedolgozni.
A tésztánál a cipókat kisodorjuk, kisebb téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 3 mm vastagra), és megkenjük a krém 1/6-odával, ezután feltekerjük.
3-3 feltekert rúdból lesz 1-1 kalács, mégpedig úgy, hogy 3 feltekert rudat összefonunk hármas fonással.
Ha megvan mindkét kis fonatunk, egy kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezzük, majd konyharuhával lefedve meleg helyen tovább kelesztjük, kb. fél órát.
Amint látványosan megnőttek a kalácsaink, lekenjük mindkettőt egy felvert tojással, majd kb. 30-35 perc alatt 160-170 fokon készre sütjük.
Megkóstoljuk, és szerelembe esünk. :]

Ha tetszett a recept, less meg facebookon is! :]

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!