v e k k e r

Kovászos túrós batyu aszalt meggyel turbózva

Batyu te csodás.. szerintem évekkel ezelőtt ettem utoljára túrós batyut, szóval pont időszerű volt végre megsütni ezeket a finomságokat. A receptben írt mennyiségből 8 db lett, szóval egy része most a fagyasztóban csücsül, további utasításig. 😀

A recept Hannától származik, ezer köszi érte ezúton is! 

 

Hozzávalók a tésztához
▪ 250 g búzaliszt
▪ 60 g porcukor
▪ 80 gramm aktív kovász [nekem rozskovim van, azt használtam]
▪ 130 ml tej
▪ 1 tojás
▪ 33 g puha vaj
▪ 1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez
▪ 250 g túró
▪ 11 g búzadara
▪ 40 g cukor
▪ 1 csomag vaníliás cukor
▪ 1 tojás
▪ fél citrom reszelt héja
▪ vanília őrlemény
▪ 15 g aszalt meggy 

 

 

Egy tálban összekeverem az átszitált lisztet a porcukorral és a sóval. A tejet – ha hűtőben volt – picit felmelegítem, elkeverem benne a kovászt, majd hozzáadom a felvert tojást is (amiből egy picit félreteszek, hogy majd le tudjam kenni a batyukat vele sütés előtt), majd elkezdem dagasztani a tésztát – ezt lehet kézzel vagy robotgéppel is. 
Pár perc után hozzáadom a puha vajat is, és tovább dagasztom, egészen addig, amíg elválik az edény falától, és szép sima lesz a felülete.

Ezt követően egy konyharuhával letakarom és hagyom szépen kelni – de közben 30 percenként áthajtogatom a tésztát, méghozzá szirom hajtogatással. [A szirom hajtogatásról videó itt. A lényeg, hogy a tészta egyik szélét megfogom, és áthajtom a tészta szemben lévő oldalára, egészen addig, míg körbe nem érek.]

A hajtogatást 3x ismétlem meg, tehát hajtogat – 30 perc pihi – hajtogat – 30 perc pihi – hajtogat – 30 perc pihi. 😀

Az utolsó pihentetés alatt összeállítom a tölteléket is: a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, félreteszem. A tojás sárgáját kikeverem a cukrokkal, a citromhéjjal, a vanlília aromával és a túróval, hozzáadom a búzadarát, majd viszonylag óvatosan beleforgatom a tojásfehérjét, és az aszalt meggyet is.

A tésztát egy lisztezett felületen kinyújtom egy kb. 25*25 cm-es, kb. 1,5 ujjnyi vastag téglalapra, és 8 egyenlő részre osztom. Mindegyik négyzet közepére halmozok tölteléket, majd megfogom a tészta négy sarkát, összecsípem és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem.

Hagyom kelni még kb. 10-20 percig, lekenem tojással és egy 180 fokos előmelegített sütőben 30 perc alatt szépen megsütöm.

Kovászos kenyérsütésekbe

Nem akarom azt mondani, hogy jó vagyok, de muszáj. 😀 Elképesztően finom lett életem kb. 4. kovászos kenyere – az előző hármat nem annyira mertem mutogatni a nagyvilágnak, na de Ő! Őt már igen. Egész szépen felemelkedett, ropog a héja, rugalmas és bubis a belseje, pihepuha, és működik mindenhogyan: zsírral & lilahagymával, simán csk vajjal, vajjal & anci féle sült szilvalekvárral… 🖤

Számtalan receptet, tanácsot, tippet, trükköt elolvastam már, ki hogyan készíti otthon a kis kovászos kenyerét, de minél többet olvastam, annál jobban nem értettem pontosan mit kéne csinálnom. 😅

Végül eldöntöttem, hogy oké, próbálkozom és majd kisül valami. Na ez a valami most jó lett, ehető, és ezt a receptet fogom továbbfejleszteni:

  • 290 g kenyérliszt
  • 60 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 280 g víz
  • 70 g kovász [nekem rozskovászom van, amit hűtőben tartok, mivel sajni csak heti 1x sütök vele, ezért sütés előtt háromszor megetettem]
  • 7 g só
  • 3 g extra szűz olivaolaj
  • ízlés szerint hántolt sótlan tökmag

A lisztet és a vizet összekevertem, hagytam 2 órát pihenni (ez a szakasz az autolízis).
Ezt követően hozzáadtam a kovászt, és 5 percig dagasztottam, majd ment bele a só és az olivaolaj – velük még további 5 perc dagasztás következett.

30 percig pihentettem egy kelesztőtálban, majd sziromhajtogatással körbehajtogattam a tésztát. [Megfogom a tészta egyik szélét a tálban, elkezdem felfelé húzni, majd áthajtom a vele szemben lévő oldalra, 4-5 ilyen hajtogatással körbeérek a tésztán, aminek így egyre szebb lesz a tartása.]

30 percig megint pihentetjük a drágát, majd következik a vizes kézzel történő LAMINÁLÁS! Nem, nem parkettáztam közben, hanem ezt csináltam a tésztával 1:25-től 2:18-ig.

Most 1 órát várunk, és következik egy coil hajtás, a videóban látható módon 2:19-től 2:46-ig.

1 óra múlva ismételten coil hajtás, aztán 2 órán keresztül békén hagyjuk a kenyerünket. [Én lefedve hagytam a kelesztőtálban.]

Ha letelt a két óra, kezdődhet az előformázás, majd a formázás, végül pedig landolhat a hűtőben egy szakajtóban 12 órát. 

Másnap [vagy amikor letelt a 12 óra], 230 fokos jól átmelegített és begőzösített sütőbe tolva megsütjük. [Nálam 15 percig sült 230 fokon, majd további 40 percig 180 fokon – de ez teljesen sütő és sütőedény függő.]

Sütőből kivéve egyből tegyük ki egy rácsra, és várjuk meg – ha tudjuk – míg teljesen kihűl. 😉

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!