v e k k e r

Túrós pogácsa

Ah. Ennek a túrós pogácsának igazán csodás állaga van, nem hiába.. Széll Tamás receptje nem okoz csalódást.. :]
Én kihagytam a kaprot, mert nem igazán rajongok érte, de ha valaki szereti, ne hagyja ki! Lehet helyettesíteni egyébként akár petrezselyemmel is, vagy póréhagymával, medvehagymával.. kinek mi szimpatikus.
Én még annyiban módosítottam a recepten, hogy mindenből 250 grammot vettem, és növeltem a só mennyiségét – tökéletes lett! Az egy éjszakás pihentetés valóban kell a tésztának, és igen, bizony, kell az a sok hajtogatás is, csak türelem, így lesz a pogink omlós, és akár két nap után is puha! :]

 

Hozzávalók
▪250 g liszt
▪250 g vaj [én fele-fele arányban Rama-t és vajat használtam]
▪250 g túró [zsírszegénnyel dolgoztam]
▪1 egész tojás
▪5-6 kk só
▪1 tojás, valamint reszelt sajt a pogik tetejére

Az összes hozzávalót egy tálba öntjük. összegyúrjuk és alaposan kidolgozzuk a tésztát konyhai dagasztógépben vagy kézzel.
A kész tésztát kb. 5-6 mm vastagra nyújtjuk és háromba hajtjuk, majd fóliával letakarva fél órát pihentetjük hűtőben. Fél óra elteltével ismét kinyújtjuk, megint harmadoljuk és meghajtjuk. Újabb fél óra pihenő letakarva a hűtőben, majd a fél óra pihenő után következik az utolsó nyújtás és hajtogatás. [Összesen tehát négyszer kell hajtogatnunk.] Letakarjuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára. [A hajtogatások között nyugodtan hintsünk kevés lisztet a tésztára! – Én mielőtt visszatettem volna a hűtőbe, az edény alját is mindig meghintettem liszttel, amibe tettem a tésztát, valamint a tészta tetejét is, mielőtt letakartam volna folpackkal.]


Másnap a tésztát kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük felvert, egész tojással, és éles késsel vízszintesen és függőlegesen is sűrűn bevagdossuk a tetejét. Tetszőleges méretű szaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat    [én most egy felespoharat használtam erre a célra, amit minden szúrás előtt lisztbe mártottam], és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket. 180 fokos előmelegített sütőben sütjük szép aranysárgára, kb. 20 perc alatt.

Jó rágcsálást, egy finom pohár bor azért csak lecsúszik majd mellé! ;]

Sós minipogácsák

Ezek a kis sós falatok tökéletesek a szilveszteri italozás mellé. Elegendő előző nap összegyúrni a vendégek érkezése előtt, másnap kivenni a hűtőből, megformázni, bedobni a sütőbe és már készen is van. :] Igazi omlós sós teasütemény, amit megszórhatunk reszelt sajttal, köménymaggal, szezámmaggal, vagy akár mákkal is. Én most csak a leírt mennyiség negyedét készítettem el, így körülbelül 70 db pogim lett. :]

 

Hozzávalók
▪1 kg liszt
▪50 dkg margarin/vaj
▪30 g só
▪5 tojás sárgája
▪3 dl tejszín [főző vagy habtejszín, mindegy, csak ne legyen cukrozott]
▪10 g friss élesztő

 

Az élesztőt futtatás nélkül belemorzsoljuk a többi hozzávalóba és összegyúrjuk, gombócot formázunk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük folpackba csomagolva. Másnap kb. 1 centi vastagra kinyújtjuk, tetejét tojásfehérjével megkenjük, és ízlés szerint megszórjuk: sajt, szezámmag, köménymag, stb.

 

Jó étvágyat! :]

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!