v e k k e r

Tiramisu golyó

Vendégsereg érkezése volt várható, ezért kerestem egy nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető receptet a svédasztal-stílusú vacsorához, olyat, aminek az elfogyasztásához nem kell tányért és villát ragadnunk, hiszen kis golyócskákról van szó: így esett a választásom a tiramisu golyókra.

Mivel sok vendéget vártunk, nagyobb adaggal készítettem, a megadott mennyiségből kb. 50 darab diónyi nagyságú golyó jön ki.

 

Hozzávalók
▪35 dkg babapiskóta
▪35 dkg darált háztartási keksz
▪50 dkg mascarpone
▪3 csomag vaníliás cukor
▪4 ek porcukor
▪kávé
▪whiskey
▪rumaroma
▪a hempergetéshez cukrozatlan kakaó + porcukor + őrölt kávé

 

A babapiskótát konyhai aprítógépben ledaráljuk, majd egy nagy tálban összekeverjük az összes többi hozzávalóval. Egynemű masszát kell kapnunk, ízlés szerint adagoljunk hozzá kávét, whiskey-t, rumaromát, valamint még ha valakinek nem elég édes, mehet bele porcukor is. 
Egy külön tálkában összekeverünk kakaót, porcukrot, valamint őrölt kávét, és ebbe forgatjuk bele a masszából nyert diónyi nagyságú golyóinkat.
Ha elkészült szépen rárakosgatjuk egy tányérra, vagy akár dobozba is tehetjük. Hűtőben akár 1 hétig is eláll, a legjobb másnap, addigra szuperül összeérnek az ízek! 

A világ legfinomabbja: tejbedarakrémes zserbó

Mondhat bárki bármit. Számomra mindig is a világ legjobbja lesz nagymamám fantasztikus darakrémes zserbó receptje. <3 Egyszerűen zseniális. Mézes fahéjas lapok, krémes vajas tejbedarás krém és roppanós csokiréteg.
Egyáltalán nem nehéz az elkészítése – na jó, a lapok kinyújtásánál be kell vetni egy kis trükköt, de a harmadik lapnál már ráérez az ember lánya! 
A krémnél az arányokat általában ráérzésre készítem, de leírom a hozzávetőleges arányokat. 🙂 Lássuk tehát!


Hozzávalók a tésztához
▪1 egész tojás
▪120 g cukor
▪1 púpozott ek méz
▪1 tk fahéj
▪1 kk szódabikarbóna
▪50 g zsír
▪3 ek tej
▪450 g liszt
▪tejföl szükség szerint – ha nem állna össze a tészta

Hozzávalók a krémhez
▪6 dl tej
▪6 púpozott ek búzadara + 1 lapos ek hetedik
▪7 lapos ek cukor
▪kb. 120 g vaj – amennyitől habos lesz, de még nem erőteljesen vajízű
▪tej szükség szerint – ha nem lenne elég habos a krém

+ 100 g étcsoki és 1 ek olaj a tetejére

 

A trükk a tészta készítésénél a következő: vízgőz fölött elkezdjük robotgéppel kikeverni a tojást a cukorral, a zsírral, a tejjel, és a mézzel, körülbelül 5-6 percig, amíg jól átmelegszik, majd hozzáadjuk a fahéjjal és szódabikarbónával elkevert lisztet – ezt már valószínűleg nem fogjuk tudni géppel keverni, jöhet a fakanál, majd pedig a kezünk. 🙂 Homogén tésztát gyúrunk belőle, ha nagyon nem akarna összeállni, akkor adunk hozzá egy kis tejfölt is.

Még melegen 3 egyenlő részre osztjuk, és i is nyújtjuk mindhármat kb. 3-4 mm vastag téglalapra. Egy zsírral jól megkent tepsi hátulján 160 fokon addig sütjük, amíg a széle egy picit el kezd barnulni, de vigyázzunk nehogy megégjen a tészta. Ahogy kihűl, nagyon meg fog keményedni, de nem kell aggódni, mert a krémtől majd újra vissza fog puhulni!

A krémhez tejbedarát főzünk, a tejet felforraljuk, majd amikor felhabzik, beleöntjük a búzadarát, folyamatosan kevergetve közepes keménységűre főzzük, és hozzáadjuk a cukrot is. Amikor már langyosra hűlt, habosra keverjük a vajjal – és ha szükséges, adunk hozzá tejet is.
2 részre osztjuk, és megkenjük vele a lapokat. (A legfelső lapot már nem kell megkenni, arra jön majd a csoki.)
Jól kenjük ki a lapok széléig, mert ugyan levágjuk majd a süti széleit (ami amúgy a legjobb része 😀 ) ha nem puhul meg ott is, akkor könnyen eltörhet, amikor vágjuk.

A sütink tetejére vízgőz fölött felolvasztunk kb. 100 g étcsokit étolajjal kikeverve, majd szépen elsimítjuk a süti tetején.

Hűtőbe tesszük, és másnap szeleteljük. Sokáig eláll, és minél tovább érnek össze az ízek és puhul a sütemény, annál finomabb lesz. Ezzel csak egy baj van. Nem bírja kivárni az ember. Mintha egy falat mennyországba harapnánk! 🙂

 

 

 

Bejgli – az elmaradhatatlan.

Nincs karácsony bejgli (és Kevin) nélkül.. 🙂
Idén először próbálkoztam meg a sütésével, és ki merem jelenteni, hogy baromi finomra sikerült. Nem száraz, a tészta puha és omlós, és egész sok adag is lett belőle. 
Tapasztalat: nem szabad túl szorosan feltekerni a bejgliket, különben úgy jártok mint én a szépen letakart mákos verziókkal.. kirepednek. De azt hiszem, hogy ez az ízén mit sem változtat!

 

Hozzávalók

A tésztához
60 dkg liszt
▪25 dkg vaj
▪2 egész tojás
▪3 dkg cukor
▪2 dkg élesztő
▪1,5 dl langyos tej
▪1 ek tejföl
▪csipet só

A diós töltelékhez
30 dkg darált dió
▪17 dkg porcukor
▪1 dl forró tej
▪5 dkg mazsola
▪1 dl rum

A mákos töltelékhez
30 dkg darált mák
▪15 dkg porcukor
▪1 tk vanília kivonat vagy ½ vaníliarúd kikapart magja
▪1-2 citrom reszelt héja
▪1 dl forró tej

A kenéshez
▪1 tojás fehérje
▪1 tojás sárgája

 

A tésztához a langyos tejhez adjuk a cukrot, elkeverjük, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. és kb. 10 perc alatt meleg helyen felfuttatjuk.

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert tojásokat, összedolgozzuk, majd belekeverjük a tejben felfuttatott élesztőt, a sót és egy kevés tejfölt. Addig gyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll. Nagy cipót formázunk belőle, majd azt négy egyforma darabra osztjuk. Letakarjuk és hűvös helyen 2 órát pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket: A mazsolát beáztatjuk a rumba, a tejet felforraljuk. A diós keverékbe jön majd a rumba áztatott mazsola (a felesleges rumot leöntjük róla), a vanília, valamint 1 dl felforralt tej.
A mákos keverékben elkeverjük szintén a cukrot a reszelt citrom héját és a másik 1 dl tejet.

Mindkét keverékhez úgy adagoljuk a tejet, hogy összeálljon, de ne legyen folyós.

A pihentetés után a tésztából 4 cipót formázunk és kb. ½ cm vastag téglalapot nyújtunk belőle, egyenként. Az első tésztát megkenjük a diós töltelék felével egészen a tészta széléig – minden szélétől elhagyun kb. 1-1 centit. A rövidebbik végét visszahajtjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék, majd a hosszabbik végétől kezdve feltekerjük.
Óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, a hajtással lefelé. Ugyanígy megtöltjük és feltekerjük a maradék három bejglit is.

A bejglik tetejét megkenjük először a tojás sárgájával,  hagyjuk pár percig száradni, majd megkenjük a felvert tojásfehérjével is. Villával sűrűn megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.


Jó bejglizést! :]

Kókuszos vaníliapudingos muffin

Olyan kis szépen sorakoznak ezek a muffinok. :] Tudom, sokan nem szeretik, mert, hogy száraz, meg nem elég puha, könnyen kiszikkad, “fojtós”, stb, stb.. na de ezek! Ezek bizony nem azok, főleg mivel a közepükbe is vanília pudingot rejtettem. :]

 

Hozzávalók a tésztához
▪ 3 tojás
▪ 2 dl cukor
▪ 1 dl tej
▪ 1 dl olaj
▪ 2,5 dl kókuszreszelék
▪ 1,5 dl liszt
▪ fél citrom reszelt héja
▪ 1 csomag sütőpor
▪ csipet só

Hozzávalók a töltelékhez
▪ 3,5 dl tej
▪ 1 csomag vaniliás pudingpor
▪ 2-3 ek cukor
▪ 1 csomag vaniliás cukor
▪ 50 g kókuszreszelék

 

A tojásokat felverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet, az olajat, a citrom héját, a kókuszreszeléket, a sót, és a sütőporral elkevert lisztet.
A töltelékhez a pudingport a tejben csomómentesre elkeverjük, majd elkezdjük folyamatos kevergetés mellett főzni. Mikor már kezd sűrűsödni, belerakjuk a cukrokat, és simára keverjük majd belekeverjük a kókuszreszeléket is.
Egy muffinsütő formát kibélelünk kis papírkosarakkal, majd a forma 1/3-áig megtöltjük a tésztával. Kanalazunk rá a krémből ízlés szerint [mondjuk 1-2 teáskanálnyit], majd lezárjuk a krémet a tészta 2/3-ával. 
Arra ügyeljünk, hogy a papírkosár ne legyen csurig a tésztával, mert akkor ki fog folyni, miközben sül!
180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. :]
Ha megsültek, akkor a maradék krémet egy zsákba [vagy jobb híján egy kilyukasztott sarkú nejlonzacsiba töltjük] és szépen rányomjuk a muffinok tetejére. Én megszórtam még dekorcukorral is, de akár mehet rá kókuszreszelék, vagy reszelt csoki is. 
Ebből a mennyiségből 24 formás muffinunk lesz – nyilván függ a muffinok méretétől is. :]

Püspökkenyér

 

Hozzávalók [2 rúdhoz]
▪25 dkg porcukor
▪4 egész tojás
▪25 dkg liszt
▪1 cs. sütőpor
▪1 cs. vaníliás cukor
▪20-25 dkg mandula esetleg dió (apróra szelve v. darálva)
▪aszalt gyümölcs ízlés szerint ami nekem általában egy –egy csomag: mazsola, füge, szilva, esetleg sárgabarack késsel apróra –csíkokra-szelve, de bármi lehet pl. kandírozott gyümölcs stb.

Tanács: vigyázz a sok gyümölccsel ne vidd túlzásba, mert akkor nyersen a tészta beton minőségű lesz!

A tojások sárgáját elkeverjük a 25 dkg porcukorral. Ehhez hozzáadjuk a 4 tojás felvert habját. A 25 dkg liszthez elkeverjük a sütőport és vaníliás cukrot majd ezeket hozzáadjuk az előzőekhez. A végén beletesszük az apróra szelt töltelékeket és elkeverjük.

A püspökkenyér sütőformát sütő papírral kibéleljük és enyhén vizes fakanállal beletöltjük a masszát – kb a forma ¾-ig mert sütés közben kicsit feldagad. Sütőben nagyjából 170-180 fokon sütjük amíg belül már nem nyers a tészta. 


Jó étvágyat! 

Zserbó

 

A tésztához
▪ 50 dkg liszt
▪ 25 dkg vaj
▪ 1 egész tojás
▪ egy késhegynyi szódabikarbóna
▪ 2,5 g élesztő [1 tk cukorral elkevert 1-1,5 dl langyos tejben felfuttatva]
▪ 1 csipet só
▪ 10 dkg cukor

A töltelékhez
▪ 30 dkg dió darálva
▪ 10 dkg cukor
▪ lekvár [én anyukám isteni eperlekvárjával csináltam]

A tetejére
▪ 1 tábla (10 dkg) étcsoki vagy tortabevonó

 

A tésztához a lisztet, a szobahőmérsékletű vajat, a tojást, a sót, a cukrot, és a felfuttatott élesztőt egy nagy tálba öntjük, és tésztává gyúrjuk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk. Egy tepsit kizsírozunk, és belefektetjük az első tésztalapot. Megkenjük lekvárral – ne sajnáljuk, de azért ne is toljuk túl, nem jó ha kicsordul a lekvár a sütiből, amikor beleharapunk -, majd egyenletesen megszórjuk a cukorral elkevert dió felével.
Kinyújtjuk a második tésztát is, ráfektetjük a töltelékre, majd ugyan így járunk el vele, végül pedig a harmadik kinyújtott tésztalappal lezárjuk a sütinket.
160 fokos sütőbe toljuk és kb. 30-35 percig sütjük.
Ha kész, megvárjuk amíg kihűl, és még a tepsiben leöntjük a tetejét csokival – amit lehetőség fölött gőz fölött olvasztunk meg, akár 1-2 ek olajjal összekeverve. Megvárjuk míg megdermed, és szeleteljük. :]

 

 

Rozmaringos nektarinos morzsapite

Még kapni a boltokban nektarint, gondoltam egy picit visszanyúlok a napsütötte ízekre, így esett a választás erre a receptre. A recept a Fördős Zé magazin nyári kiadásából származik [2017/1. szám].   Próbáljátok ki. Megéri ;]


Hozzávalók a tésztához:
▪25 dkg liszt
▪15 dkg hideg, felkockázott vaj
▪4 dkg cukor
▪40 g hideg víz

Hozzávalók a morzsához:
▪6 dkg hideg vaj
▪4 dkg barna cukor
▪6 dkg liszt
▪6 dkg durvára vágott mandula

A barackos töltelékhez:
▪50 dkg nektarin
▪6 dkg cukor
▪1,5 tk őrölt rozmaring

 

A tésztához robotgéppel a vajat a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd a vizet és homogén tésztává dolgozzuk. Folpackba tekerjük, 30 percre hűtőbe tesszük.
Lisztezett felületen kinyújtjuk, a piteformába egyengetjük és 180 fokon légkeveréses funkción alufóliával letakarva, nehezékkel (bab, lencse, stb.) 10 percig “vakon” sütjük, majd fólia nélkül további 10 percig.
A morzsához kimérünk mindent egy tálba és az ujjbegyeinkkel összemorzsoljuk a hozzávalókat.
Egy serpenyőbe tesszük a kockákra darabolt nektarint, cukrot és őrölt rozmaringot, majd a cukor elolvadásáig főzzük.
A tölteléket az elősütött pitetésztára öntjük, és elegyengetjük a tetején a morzsát. 25 perc alatt készre sütjük.

Szobahőmérsékleten 2 napig áll el, érdemes befalni – bár ezzel nem lesz gond! :]

 

Less meg facebookon is! :]

Gesztenyés és almás-fahéjas papucsok

 

Nincs ennél gyorsabb süti. Nincs. A gesztenyés része egészen  konkrétan kettő, azaz kettő hozzávalóból áll. Leveles tésztából és gesztenyepüréből.
Az almás “papucsoknál” pedig csak annyi teendőnk van, hogy megpucolunk és lereszelünk két nagy almát, szórunk rá fahéjat és cukrot ízlés szerint, majd egy picit megpároljuk.

A leveles tésztát kinyújtjuk, kb. 5×5 cm-es négyzeteket vágunk belőle, a közepére halmozzuk vagy a gesztenyepürét vagy az almás-fahéjas tölteléket, és a négyzet két szemben lévő sarkát behajtjuk középre.

A tetejüket megkenjünk egy felvert tojással, és 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük – amíg aranybarna nem lesz a teteje.

 


Ha tetszett a recept, less meg facebookon is! :]

Nagyon citromos joghurtos süti

 

Egy kedves barátnőmtől kaptam ezt a csodálatosan szaftos, puha, és egyszerűen elkészíthető citromos sütemény receptet. Tipikusan a “kipróbálni és beleszeretni” típusú sütiről beszélünk. Vigyázat: nem lehet 1 szeletnél megállni!

 

Hozzávalók
▪3 egész tojás
▪120 g görög joghurt
▪360 g liszt
▪130 g cukor
▪1 csomag vaníliás cukor
▪3/4 csomag sütőpor
▪90 g olaj
▪1 citrom leve és reszelt héja
▪1 csipet só

A tojásokat habosra verjük a cukrokkal, hozzáadjuk a görög joghurtot, az olajat, majd már fakanállal keverve: a lisztet, a sütőport, a citrom levét és reszelt héját, valamint egy csipet sót.
Egy kerámia sütőformát kivajazunk és kilisztezünk, majd beleöntjük a masszát.
Kb. 30 percig sütjük 180 fokon, tűpróbával tudjuk ellenőrizni, hogy mikor van kész. :]
Isteni tea vagy kávé mellé, de fagylalttal is fogyaszthatjuk!

 


[lesd meg facebookon is]

Fügés mézes süti

Kaptam egy hatalmas tál fügét, és hogy ne vesszen kárba egy darab sem, elkezdtem receptek után böngészni. A pinteresten rá is bukkantam egy idálisnak tűnőre. Némi átalkítás után az én verzióm a következő:

Hozzávalók
▪25 dkg liszt
▪12,5 dkg barna cukor
▪fél csomag sütőpor
▪2,5 dl tej
▪30 g vaj
▪6-8 füge
▪méz
▪fahéj
▪só



Egy nagyobb tálba öntjük a lisztet, a cukrot, a sütőport és a fahéjat, összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejet és az olvasztott vajat is. Addig keverjük fakanállal, amíg egynemű masszát nem kapunk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a masszát, majd a tetejét kirakjuk karikákra vágott fügével.
180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje el nem kezd keményedni – ekkor kikapjuk a sütőből, meglocsoljuk egy kis mézzel, és visszatoljuk, hogy a méz kicsit rápiruljon.
Miután kihűlt, felszeleteljük és már ehetjük is! :]


[lesd meg facebookon is]

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!