Édesanyám almás pitéje a legjobb kerek e világon. Nekem mindenképpen. :]
Úgy döntöttem, hogy ma megsütöm ezt a remekművet, íme a recept:
Tészta
▪38 dkg liszt
▪15 dkg zsír [igen. zsír]
▪5 dkg cukor
▪1 tojás
▪1 csomag sütőpor
▪4 ek tejföl
▪csipet só
Töltelék
▪1 kg alma
▪ízlés szerint cukor és fahéj
A tésztához a tojást felverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a zsírt, a sütőporral elkevert lisztet, a csipet sót és előbb 3 evőkanál tejfölt, majd ha nem áll össze a tészta, mehet bele a negyedik kanál is.
Szépen összedolgozzuk, és két részre osztjuk.
Az egyik gombócot akkora nagyságúra nyújtjuk [nekem kb fél cm vastag volt] egy lisztezett deszkán mint a tepsi, amiben sütni fogjuk. A tepsit kizsírozzuk, és ráfektetjük a lapot.
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd egy edénybe tesszük, és cukorral valamint fahéjjal tetszés szerint ízesítve kicsit felmelegítjük tűzhelyen, hogy a cukor elolvadjon és az alma is kicsit összeessen.
A töltelék egészét a tepsiben lévő tésztára egyengetjük, majd kinyújtuk a másik tésztalapot is, és ráfektetjük.
Egy egész tojást felverünk és megkenjük a pite tetejét, majd villával kicsit megszúrkodjuk.
180 fokon addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. :]
Pusziljátok be uzsira. 😉
Ha tetszett, nézd meg a facebook oldalamat is!