v e k k e r

Almás pite

Édesanyám almás pitéje a legjobb kerek e világon. Nekem mindenképpen. :]
Úgy döntöttem, hogy ma megsütöm ezt a remekművet, íme a recept:

Tészta
▪38 dkg liszt
▪15 dkg zsír [igen. zsír]
▪5 dkg cukor
▪1 tojás
▪1 csomag sütőpor
▪4 ek tejföl
▪csipet só

Töltelék
▪1 kg alma 
▪ízlés szerint cukor és fahéj

A tésztához a tojást felverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a zsírt, a sütőporral elkevert lisztet, a csipet sót és előbb 3 evőkanál tejfölt, majd ha nem áll össze a tészta, mehet bele a negyedik kanál is.
Szépen összedolgozzuk, és két részre osztjuk.
Az egyik gombócot akkora nagyságúra nyújtjuk [nekem kb fél cm vastag volt] egy lisztezett deszkán mint a tepsi, amiben sütni fogjuk. A tepsit kizsírozzuk, és ráfektetjük a lapot.
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd egy edénybe tesszük, és cukorral valamint fahéjjal tetszés szerint ízesítve kicsit felmelegítjük tűzhelyen, hogy a cukor elolvadjon és az alma is kicsit összeessen.
A töltelék egészét a tepsiben lévő tésztára egyengetjük, majd kinyújtuk a másik tésztalapot is, és ráfektetjük.
Egy egész tojást felverünk és megkenjük a pite tetejét, majd villával kicsit megszúrkodjuk.
180 fokon addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. :]

Pusziljátok be uzsira. 😉

Ha tetszett, nézd meg a facebook oldalamat is!  

Túrós kakaós kuglóf

 

Oly csodás.. hát most mondja valaki, hogy nem harapna bele ebbe az istenien puha, a túrótól krémes és lágy tésztájú kuglófba? :]

Mivel vasárnap van, kényeztessük magunkat akár reggelire, akár napközben egy kis desszerttel!
Az összetevők hasonló mennyisége miatt a második-harmadik sütésre már fejből menni fog a recept :]

A hozzávalók:

▪25 dkg vaj
▪25 dkg túró
▪25 dkg liszt
▪15 dkg cukor
▪2 db tojás
▪1 csomag sütőpor
▪1 púpos ek. cukrozatlan kakaó
▪1 citrom reszelt héja
▪egy vaníliarúd kikapart magja
▪sütőrum vagy rumaroma [bátrabbaknak rendes rum]
▪só

 

Első lépésként a vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat is. Ezt követően mehet az előzetesen villával összetört túró, egy csipet só, majd kisebb adagokban a sütőporral és a kakaóval elkevert liszt. Végül ízesítésként keverjük bele a reszelt citromhéjat, egy vaníliarúd kikapart magját és a rumot.
Egy kuglófsütő formát kivajazunk + kilisztezünk, majd a forma háromnegyedéig megtöltjük a masszával.
160-180 fokon kb. 30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.
Várjuk meg míg kihűl a kuglófunk a formában, majd szépen borítsuk ki egy tálra.
Ha szeretnénk, megszórhatjuk a tetejét porcukorral, vagy akár ráönthetünk egy kis olvasztott csokit is! :]

 

 

Bögrés répakuglóf

 

Vasárnapi ráérős reggelekre nem is kell kényeztetőbb fogás ennél a brutál puha, csokis, diós überrépakuglófnál!
Szerencsére a finomsága egyenes arányban van az egyszerűségével is, a méricskéléshez mindössze egy bögrére lesz szükség 😉
[a bögre nálam 2,5 dl-t jelentett]

– 1 és 1/4-ed bögre liszt
– 1 bögre cukor
– 1/2 bögre étolaj vagy kókuszolaj
– 3 bögre répa [lereszelve, nyersen]
– 1 bögre kókuszreszelék
– 1/2 bögre durvára vágott dió [helyettesíthető mandulával, mogyoróval vagy más csonthéjassal]
– 2 tk sütőpor
– 1 tk szódabikarbóna
– 3 egész tojás
– 1/2 citrom reszelt héja
– 1 csomag vaníliás cukor
[- bűnözőknek ajánlom, hogy tegyenek bele étcsokit vaaagy sportcsokit kockákra vágva!]

Először is a tojásokat felverjük a cukrokkal, majd mehet bele a citrom reszelt héja, és az olaj is.
Nagyobb adagokban hozzákeverjük a sütőporos szódabikarbónás lisztet, majd a répát, a kókuszreszeléket, és végül a diót [+csokit] is.

Egy kivajazott-kilisztezett kuglófsütő formába öntjük a masszát, majd 160 fokon 40-50 percig sütjük – a vége felé ellenőrizzük, hogy mikor jó – amikor már aranybarnára és kicsit keményebbre sült a teteje [ami ugye amúgy az alja]. Cseles.

Jó étvágyat! :]

lesd meg facebookon is ]

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!