v e k k e r

Kovászos túrós batyu aszalt meggyel turbózva

Batyu te csodás.. szerintem évekkel ezelőtt ettem utoljára túrós batyut, szóval pont időszerű volt végre megsütni ezeket a finomságokat. A receptben írt mennyiségből 8 db lett, szóval egy része most a fagyasztóban csücsül, további utasításig. 😀

A recept Hannától származik, ezer köszi érte ezúton is! 

 

Hozzávalók a tésztához
▪ 250 g búzaliszt
▪ 60 g porcukor
▪ 80 gramm aktív kovász [nekem rozskovim van, azt használtam]
▪ 130 ml tej
▪ 1 tojás
▪ 33 g puha vaj
▪ 1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez
▪ 250 g túró
▪ 11 g búzadara
▪ 40 g cukor
▪ 1 csomag vaníliás cukor
▪ 1 tojás
▪ fél citrom reszelt héja
▪ vanília őrlemény
▪ 15 g aszalt meggy 

 

 

Egy tálban összekeverem az átszitált lisztet a porcukorral és a sóval. A tejet – ha hűtőben volt – picit felmelegítem, elkeverem benne a kovászt, majd hozzáadom a felvert tojást is (amiből egy picit félreteszek, hogy majd le tudjam kenni a batyukat vele sütés előtt), majd elkezdem dagasztani a tésztát – ezt lehet kézzel vagy robotgéppel is. 
Pár perc után hozzáadom a puha vajat is, és tovább dagasztom, egészen addig, amíg elválik az edény falától, és szép sima lesz a felülete.

Ezt követően egy konyharuhával letakarom és hagyom szépen kelni – de közben 30 percenként áthajtogatom a tésztát, méghozzá szirom hajtogatással. [A szirom hajtogatásról videó itt. A lényeg, hogy a tészta egyik szélét megfogom, és áthajtom a tészta szemben lévő oldalára, egészen addig, míg körbe nem érek.]

A hajtogatást 3x ismétlem meg, tehát hajtogat – 30 perc pihi – hajtogat – 30 perc pihi – hajtogat – 30 perc pihi. 😀

Az utolsó pihentetés alatt összeállítom a tölteléket is: a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, félreteszem. A tojás sárgáját kikeverem a cukrokkal, a citromhéjjal, a vanlília aromával és a túróval, hozzáadom a búzadarát, majd viszonylag óvatosan beleforgatom a tojásfehérjét, és az aszalt meggyet is.

A tésztát egy lisztezett felületen kinyújtom egy kb. 25*25 cm-es, kb. 1,5 ujjnyi vastag téglalapra, és 8 egyenlő részre osztom. Mindegyik négyzet közepére halmozok tölteléket, majd megfogom a tészta négy sarkát, összecsípem és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem.

Hagyom kelni még kb. 10-20 percig, lekenem tojással és egy 180 fokos előmelegített sütőben 30 perc alatt szépen megsütöm.

Túrós pogácsa

Ah. Ennek a túrós pogácsának igazán csodás állaga van, nem hiába.. Széll Tamás receptje nem okoz csalódást.. :]
Én kihagytam a kaprot, mert nem igazán rajongok érte, de ha valaki szereti, ne hagyja ki! Lehet helyettesíteni egyébként akár petrezselyemmel is, vagy póréhagymával, medvehagymával.. kinek mi szimpatikus.
Én még annyiban módosítottam a recepten, hogy mindenből 250 grammot vettem, és növeltem a só mennyiségét – tökéletes lett! Az egy éjszakás pihentetés valóban kell a tésztának, és igen, bizony, kell az a sok hajtogatás is, csak türelem, így lesz a pogink omlós, és akár két nap után is puha! :]

 

Hozzávalók
▪250 g liszt
▪250 g vaj [én fele-fele arányban Rama-t és vajat használtam]
▪250 g túró [zsírszegénnyel dolgoztam]
▪1 egész tojás
▪5-6 kk só
▪1 tojás, valamint reszelt sajt a pogik tetejére

Az összes hozzávalót egy tálba öntjük. összegyúrjuk és alaposan kidolgozzuk a tésztát konyhai dagasztógépben vagy kézzel.
A kész tésztát kb. 5-6 mm vastagra nyújtjuk és háromba hajtjuk, majd fóliával letakarva fél órát pihentetjük hűtőben. Fél óra elteltével ismét kinyújtjuk, megint harmadoljuk és meghajtjuk. Újabb fél óra pihenő letakarva a hűtőben, majd a fél óra pihenő után következik az utolsó nyújtás és hajtogatás. [Összesen tehát négyszer kell hajtogatnunk.] Letakarjuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára. [A hajtogatások között nyugodtan hintsünk kevés lisztet a tésztára! – Én mielőtt visszatettem volna a hűtőbe, az edény alját is mindig meghintettem liszttel, amibe tettem a tésztát, valamint a tészta tetejét is, mielőtt letakartam volna folpackkal.]


Másnap a tésztát kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük felvert, egész tojással, és éles késsel vízszintesen és függőlegesen is sűrűn bevagdossuk a tetejét. Tetszőleges méretű szaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat    [én most egy felespoharat használtam erre a célra, amit minden szúrás előtt lisztbe mártottam], és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket. 180 fokos előmelegített sütőben sütjük szép aranysárgára, kb. 20 perc alatt.

Jó rágcsálást, egy finom pohár bor azért csak lecsúszik majd mellé! ;]

Túrórudi torta

Aki szereti a túrórudit, annak kötelező elkészíteni ezt a sütés nélküli finomságot, itt ugyanis tortában kapjuk vissza a finom édességet. :]
Hamar elkészíthető, nem kell bekapcsolnunk hozzá a sütőt sem, és azok is egészen nyugodtan nekiállhatnak, akik amúgy nem gondolják magukról, hogy nagy cukrásztudománnyal áldotta volna meg őket az ég. Mondhatni… elronthatatlan! 

Hozzávalók az alaphoz
▪250 g darált keksz
▪120 g vaj
▪3 ek cukor
▪150 ml tej
▪2 ek cukrozatlan kakaópor [legalább 20-22%-os kakaóvaj tartalommal]
▪1 csomag vaníliás cukor

Hozzávalók a krémhez
▪5,5 dl tej
▪6 púpozott ek búzadara
▪250 g túró
▪1 citrom héja [kezeletlen héjú]
▪3-4 ek cukor [ízlés szerint]


A tortaalap hozzávalóit összekeverjük a tálban, majd egy sütőpapírból pont akkora kört vágunk ki, amekkora a kapcsos tortaformánk alja, és beleegyengetjük az elkészült masszát.
A tejből és a búzadarából sűrű tejbegrízt főzünk, amikor besűrűsödött, hozzáadjuk a cukrot is, majd kihűtjük. Ezt követően a  túrót gépi robotgéppel belekeverjük a tejbegrízbe és a reszelt citromhéjjal krémesre keverjük, és a tésztára simítjuk.
Lehetőség szerint egy éjszakát hűtőben pihentetjük, másnap szeleteljük. :]

Almás túródesszert pisztáciával

Az ilyen túrós pohárdesszerteket általában már előző este elkészítem így reggel még munka előtt, vagy majd a munkába beérve már csak annyi dolgom van, hogy megegyem. Igazából bármelyik napszakban fogyaszthatjuk, én gyakran eszem ezt edzés előtt és/vagy után is, hiszen fehérjében gazdag, nagyon alacsony a cukortartalma, és nem mellesleg finom. :] 

 

Hozzávalók
▪1 alma [én zöldalmát használtam]
▪kb. 90 g zsírszegény túró
▪4-5 tk natúr joghurt
▪fahéj
▪2 tk juharszirup
▪1 csipet őrölt ánizs [elhagyható] 
▪sótlan pisztácia

Az almát lereszeltem, és egy serpenyőben némi fahéjjal, egy teáskanál juharsziruppal és egy csipet ánizzsal együtt puhára pároltam. Miután elkészült, megvártam míg kihűl, majd egy pohár aljába halmoztam.
Amíg hűl, kikevertem a túrót a natúr joghurttal és egy teáskanál juharsziruppal. Az almára öntöttem, majd a tetejét megszórtam pirított sótlan pisztáciával. Jó étvágyat hozzá! :]

Túrógombóc diós fahéjas bundában

Még sosem készítettem ezelőtt túrógombócot, sőt, sokáig nem is rajongtam a túró iránt, azonban az utóbbi években rá kellett döbbennem, hogy a túró finom.. 😀
Átnéztem jó pár receptet, majd végül összeollóztam párat, így született meg az én zabpehelylisztes túrógombóc receptem!
Alapból a legtöbben porcukorral kikevert tejföllel tálalják, de én most anyukám eperlekvárjával kísértem le. :]


Hozzávalók
▪250 g túró
▪2 kisebb tojás
▪40 g cukor
▪1 csomag vaníliás cukor
▪70 g zabliszt
▪vaníliaaroma
▪citromlé
▪só

A forgatáshoz
▪darált dió
▪fahéj
▪ízlés szerint porcukor


A tojásokat különválasztottam, a fehérjéket egy kevés sóval kemény habbá vertem.
A tojások sárgáját kikevertem a cukrokkal, hozzáadtam ízlés szerint citromlevet, valamint mehet bele a citrom reszelt héja is, majd a vaníliaaromát, a túrót, végül pedig a zablisztet. Ezt követően óvatosan beleforgattam a felvert tojásfehérjét, és kb. fél órára hűtőbe tettem. Ez idő alatt felforraltam egy nagyobb lábosban vizet, és vizes kézzel golyókat formáltam a túrós masszából. Ha nagyon szétfolyna, akkor lehet még hozzáadogatni lisztet – de a trükk az, hogy gyorsan kell dolgozni, és vízbe dobni a golyókat, valamint én minden golyó előtt újra bevizeztem a kezem.
Megvártam amíg feljönnek a víz tetejére, majd utána még 1-2 percig hagytam, hogy főjjenek, majd egyből meg is forgattam őket az előre elkészített fahéjas dióba.
Tetszés szerint ehetjük tejföllel, porcukros tejföllel, lekvárral, csokiszósszal, vagy akár csak magában. :]

Banános túródesszert mandulával

Miiindig mindenhol azt hangoztatják, hogy mennyire fontos a reggeli étkezés, nem szabad kihagyni, táplálónak kell lennie, stb. stb. 
Nos, tudom, hogy sokan rávágjátok, hogy oké… de nincs időm, se energiám szöszmötölni a konyhában. Oké-oké. DE! Ma egyrészt szombat van, másrészt bazi gyorsan elkészül ez a finomság, harmadrészt, akár előző este is össze lehet keverni, negyedrészt tele van fehérjével, ötödrészt nagyon finom, hatodrészt pedig laktató. Mondjak még ilyen jókat róla? 😀
Inkább készítsd el, és meglátod te magad is!

Hozzávalók
▪fél-1 banán [ízlés szerint]
▪80 g zsírszegény túró
▪4-5 tk natúr joghurt
▪fahéj
▪mandula


A egy fél banánt villával összenyomkodunk egy tálkában, hozzákeverjük a túrót, a natúr joghurtot, valamint egy csipet fahéjat. Összekeverjük, a tetejét megszórjuk mandulával, valamint még szelhetünk rá banánt is ha szeretnénk.
Igazából ennyi. 
Bármilyen más gyümivel is működik, ajánlom a gránátalmát, valamint majd ha szezonja lesz a bogyós gyümik, az eper, a szeder, vagy akár a málna nagyon fogják élvezni a túrós-joghurtos közeget. 🙂

Kakaós túrópalacsinta gránátalmával

 

Amire szükség lesz – kb. 16 darabhoz:
▪2 tojás
▪1-1,5 dl tej
▪12,5 dkg túró [félzsírost használtam]
▪12,5 dkg zabliszt
▪2-3 tk cukrozatlan kakaópor
▪1 kevés sütőpor
▪fél-1 citrom reszelt héja [ízlés szerint, de akár el is hagyható]
▪1 csomag vaníliás cukor
▪1 csipet só
▪a tetejére gránátalma

 

A tojások sárgáját összekeverjük a vaníliás cukorral, egy csipet sóval, a tejjel, valamint az előzetesen villával kicsit áttört túróval, majd hozzáadjuk a zablisztet, a kakaóport, a sütőport, és a citromhéjat.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és apránként, óóóóvatosan hozzákeverjük a masszához.
Egy palacsintasütőbe kevés olajat öntünk, és evőkanállal adagoljuk a kis palacsintákat. [Nálam egy palacsinta két evőkanálnyi adagból sült ki.] 
Nem kell sokáig várni, amint kapott egy kis színt, már fordíthatjuk is a másik oldalára, majd ott is kb 20 másodpercig sütjük.
A tetejére ráhalmozzuk a gránátalmát és már falatozhatunk is. :]


Variációk palacsintára

Volt a hűtőben még egy fél csomag túrom, gondoltam mi jobb történhetne vele mint, hogy palacsinta legyen belőle?
A palacsinták receptjét korábban már megírtam, a toppingok között pedig volt csokismézes-banános, eperlekváros, és karamellizált körtés.

Isteni ráérős reggeli lett belőle. :]

Kőrözött

 

Szeretem a kőrözöttet. Na nem a bolti, mellékízes verziót, hanem amit saját kezűleg készítek. Ami nem mellesleg egyáltalán nem nagy ördöngősség. Sokan, sokféleképpen csinálják, az én kőrözöttem így készül:

▪250 g zsírszegény túró
▪3/4 pohár tejföl [kb. 110 g]
▪fél kápia paprika
▪friss petrezselyem
▪1 gerezd fokhagyma
▪őrölt pirospaprika, só, bors, őrölt kömény

 

A túrót egy tálkába öntjük, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a tejfölt – ha úgy jobban ízlik, mehet hozzá az egész tejföl – majd a paprikát kis kockákra vágjuk, és belekeverjük.
A petrezselymet apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, vagy lereszeljük, majd a fűszerekkel együtt ezt is hozzáadjuk a kőrözötthöz. A legjobb ha 1-2 órát áll a hűtőben, így jobban összeérnek az ízek. :]

 

[lesd meg facebookon is]

Túrópalacsinta karamellizált körtével

Túrós is. Zablisztes is. Körtés is. Mi rossz lehet benne? :]

Amire szükség lesz – kb. 16 darabhoz:
▪2 tojás
▪1 dl tej
▪12,5 dkg túró [félzsírost használtam]
▪12,5 dkg zabliszt
▪1 kevés sütőpor
▪fél-1 citrom reszelt héja [ízlés szerint, de akár el is hagyható]
▪1 csomag vaníliás cukor
▪1 csipet só

A karamellizált körtéhez:
▪2 vilmoskörte
▪2-3 tk. cukor

 

A tojások sárgáját összekeverjük a vaníliás cukorral, egy csipet sóval, a tejjel, valamint az előzetesen villával kicsit áttört túróval, majd hozzáadjuk a zablisztet, a sütőport, és a citromhéjat.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és apránként, óóóóvatosan hozzákeverjük a masszához.
Egy palacsintasütőbe kevés olajat öntünk, és evőkanállal adagoljuk a kis palacsintákat. [Nálam egy palacsinta két evőkanálnyi adagból sült ki.]
Nem kell sokáig várni, amint kapott egy kis aranybarna színt, már fordíthatjuk is a másik oldalára.

A karamellizált körtéhez a körtéket apróbb kockákra vágjuk, és a cukorral együtt egy magasabb falú edénybe tesszük. Magas lángon/hőfokon időnként átkeverve addig pároljuk/pirítjuk, amíg a cukor elkezd karamellizálódni, a körtéink pedig szépen lebarnulnak/pirulnak. :]

 

Ha tetszett, kövess facebookon is!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!