v e k k e r

Mexikói est – Tortilla házilag – “árrriiivvváá”

 


A tortilla kétség kívül az egyik legsokoldalúbban felhasználható étel-alap, gyorsan elkészül, bármivel megtölthetjük amit a hűtőben találunk, neki ugyanis minden “jól áll”! 😉
Most először próbálkoztam meg saját kezűleg elkészíteni a tortilla lapokat is, és meglepetésemre egyáltalán nem volt nehéz, egyedül a kinyújtásnál kell egy kicsit jobban nekifeszülni a dolgoknak. 

A tortillát Kiki receptje alapján készítettem, annyi módosítással, hogy én kb. 1 dl vizet adtam a liszthez, valamint még egy egész tojást, és olivaolajjal dolgoztam össze. Az én receptem tehát:

▪30 dkg liszt
▪1 dl víz
▪só
▪1 egész tojás
▪4 ek olivaolaj
▪fél csomag sütőpor

A lisztet, az olajat, a sót és a sütőport egy tálba tesszük, és a vizet két-három részletben hozzáöntve addig gyúrjuk, amíg egynemű, lágy tésztát nem kapunk. Ha nagyon ragadna lehet még hozzáadni lisztet, ha pedig túl kemény lenne, akkor vizet.
Lefedjük, és pihentetjük kb. fél órát.
Ha ez megvan, a tésztából kicsípünk egy nagyobb diónyi adagot [de majd úgy is látjuk, hogy mekkorára tudjuk kinyújtani], és nagyon jól belisztezett deszkán kinyújtjuk – akkorára amekkora serpenyőben sütni szeretnénk.
Fontos, hogy jó serpenyőnk legyen, nehogy letapadjon a tésztánk, zsiradékot ugyanis nem kell alátennünk a sütés közben.
Az egyik oldalát tehát elkezdjük sütni, addig amíg elkezd hólyagosodni a tésztánk, majd meg is fordítjuk és a másik oldalát is sütjük pár másodpercig. Nem kell túl sokáig sütni, különben megég.
Amint elkészült egy darab egy tányérra tesszük, és lefedjük alufóliával – így nem fog megkeményedni.

Ha kihűlt tegyük zacskóba, és akár le is fagyaszthatjuk, így amikor szükségünk lesz rá, csak elő kell kapnunk, és már tölthetjük is őket! Na de mivel? Íme néhány ötlet: 

Paradicsomos salsa
▪2 érett paradicsom
▪fél lilahagyma
▪paprika
▪citromlé
▪só, bors
▪petrezselyem

A paradicsomot, a lilahagymát és egy fél paprikát is nagyon apró kockákra vágunk, facsarunk rá egy kis citromlevet, megszórjuk sóval, borssal és petrezselyemmel (+ha van, akkor még egy kis friss korianderrel), majd készen is vagyunk. Ezt beletölthetjük a tortillába egyfajta alapként, vagy belemártogathatjuk, amikor elkészült.

 

Mézes-szójaszószos csirke [kb. 6 tortillához]
▪40 dkg csirkemellfilé
▪olivaolaj
▪1-2 ek szójaszósz
▪1-2 ek méz
▪egy kis darabka reszelt gyömbér
▪két fokhagymagerezd reszelve
▪só, bors, őrölt chili
▪pici mustár
▪étkezési keményítő
▪szezámmag

A csirkemellet tetszés szerint vékony csíkokra vagy kis kockákra vágjuk és bepácoljuk legalább 2-3 órára a következővel: szójaszósz, olivaolaj, méz, reszelt gyömbér és reszelt fokhagyma, só, bors, őrölt chili, és egy pici mustár. Néhány órát pihentetjük ebben a finom szósziban, majd szórunk rá egy kis keményítőt, összekeverjük, és nagyobb lángon megsütjük. Ízlelgessük közben, ha szükséges, tegyünk hozzá még sót, szójaszószt vagy mézet.
Mielőtt végleg elkészül a husink, szórjunk rá egy kis szezámmagot is.

A tortillába ezeken kívül került még mozarella, kukorica, pirított zöldségek [sárgarépa, újhagyma és káposzta, amit a husi után pirítottam le], valamint friss uborka és paprika.
Én mindig úgy állítom össze a tortillát, hogy egy seprenyőbe lefektetek egy tortilla lapot, és csak az egyik felére pakolom a dolgokat: alulra a sajtot, a paradicsomos salsát, majd jön a husi, a zöldségek, a kukorica, majd a tetejére is egy kis sajt, és félbehajtom a tortillát. Megsütöm az egyik felét, miközben összenyomkodom – ezáltal a sajttól szépen össze is ragad. Majd amikor már jónak látom, átfordítom, és a másik felét is addig sütöm, amíg kap egy kis színt.
A tálalásnál szoktam még rákenni egy kis tejfölt is, és jöhet a valódi ízorgia a szánkban! 😉

 

Melengető krumplikrémleves pirított sonkával és tökmaggal szórva

Igazi téli leves ez, amelynek krémességéhez nagyon jó társítás a ropogósra pirult tökmag és a sonka. Érdemes elkészíteni, ebédre vagy vacsorára is jól fog esni. :]

 

Hozzávalók

▪1 db vöröshagyma
▪2 db újhagyma
2 gerezd fokhagyma
▪1 db sárgarépa
▪25 dkg krumpli
▪majoranna, 1 db babérlevél, kakukkfű, só, bors
▪0,5 l alaplé
▪citrom

▪4 szelet feketeerdei sonka
▪petrezselyem
▪tökmag

 

Egy lábasban olivaolajon elkezdjük dinsztelni az apróra vágott vöröshagymát, a karikákra vágott újhagymát, valamint ha üvegesre párolódott, mehet bele az apróra szelt fokhagyma és a lereszelt sárgarépa is.
Hozzáadjuk a majorannát, a babérlevelet és a kakukkfüvet. Ezt követően jöhet rá a kockákra vágott krumpli, só, bors, és alaplével [ha nincs alaplevünk, akkor dobjunk a vízbe egy negyed húsleveskockát] felöntve, fedő alatt puhára főzzük.
Ha minden megfőtt, kivesszük a babérlevelet, és egy botmixer segítségével pürésítjük a levest – ha szükséges adunk még hozzá alaplevet, vagy vizet, valamint egy kis citromlevet is facsarunk hozzá.
Tálaláshoz a feketeerdei sonkát csíkokra vágjuk, elkezdjük lepirítani, mellédobálunk egy marék tökmagot, valamint apróra vágott petrezselymet. Ezzel a feltéttel díszítjük a levesünket.

 

Jó étvágyat! :]

Kőrözött

 

Szeretem a kőrözöttet. Na nem a bolti, mellékízes verziót, hanem amit saját kezűleg készítek. Ami nem mellesleg egyáltalán nem nagy ördöngősség. Sokan, sokféleképpen csinálják, az én kőrözöttem így készül:

▪250 g zsírszegény túró
▪3/4 pohár tejföl [kb. 110 g]
▪fél kápia paprika
▪friss petrezselyem
▪1 gerezd fokhagyma
▪őrölt pirospaprika, só, bors, őrölt kömény

 

A túrót egy tálkába öntjük, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a tejfölt – ha úgy jobban ízlik, mehet hozzá az egész tejföl – majd a paprikát kis kockákra vágjuk, és belekeverjük.
A petrezselymet apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, vagy lereszeljük, majd a fűszerekkel együtt ezt is hozzáadjuk a kőrözötthöz. A legjobb ha 1-2 órát áll a hűtőben, így jobban összeérnek az ízek. :]

 

[lesd meg facebookon is]

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!