v e k k e r

Kakaós granola puffasztott rizzsel

Készítettem már többféle változatban granolát, de kakaóval még nem, szóval gondoltam teszek egy próbát ezzel is, nagy baj nem történhet! És nem is történt, sőt.. 🙂 A kakaó és a vicces puffasztott rizs darabkák nagyon jól feldobták a müzlit, tejjel keverve pedig olyan mintha kakaóval ennénk! 

Hozzávalók
▪1 csésze nagyszemű zabpehely
▪fél csésze aprószemű zabpehely
▪1 csésze puffasztott rizs
▪kicsit kevesebb, mint fél csésze juharszirup/méz/agavé szirup
▪kb. 2 ek. cukrozatlan kakaó
▪fél csésze kókuszreszelék


Az összes hozzávalót összekeverjük egy nagyobb tálban, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, alaposan szétterítjük – amennyire csak tudjuk, majd betoljuk a sütőbe [kb. 160-180 fok] annyi ideig, amíg picit megpirul – közben 1-2x átforgatjuk és figyeljük  nehogy megégjen. 
Ha kész és kihűlt, mehet egy dobozba  [fém vagy csattos]. Tejjel, joghurttal, gyümölccsel vagy csak úgy önmagában is nagyon fincsi. 🙂

Sós mandulás keksz

Fufúú.. sós mandulás kekszek, amik a nevükkel ellentétben igen is édesek, ropogósak és abbahagyhatatlanok? Ó igen! Erről van itt szó! 🖤

Az alapot a pörkölt sós mandula adja, amit felturbóztam egy kis nádcukorral, liszttel és vajjal [nem margarinnal!]. Ennyi. Csodás.  Reggelire rohanás közben, ebéd előtt vagy után, vagy a délutáni kávé mellé.. higgyétek el, tökéletesen passzol. 🙂

 

Hozzávalók [kb. 20 darabhoz]
▪70 g sós pirított mandula
▪30 g “sima” mandula
▪50 g nádcukor
▪vaniliaaroma
▪125 g puha, szobahőmérsékletű vaj
▪75 g zabpehelyliszt
▪75 g búza finomliszt
▪csipet só


A mandulákat robotgéppel finomra daráljuk, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, és homogén tésztát formázunk belőle. Jó állagú masszát fogunk kapni, könnyen lehet majd vele dolgozni. Diónyi nagyságú golyókat válasszunk le belőle, és sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Ha ez megvan, akkor egy vizes villa hátuljával keresztben – vagy tetszés szerint – nyomjunk rá mintákat. Addig sütjük, amíg az alja kap egy kis színt, majd hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Fémdobozban tároljuk, míg el nem fogy. 🙂

Eperpürés chia puding

Most már kapni a boltokban epret, sikerült is kifognom egy igazán eper ízű-jellegű verziót, szóval gondoltam csinálok is belőle egy chia pudingot. 🙂

A puding tetejét díszítettem eperpürével, amivel a daraboláson és a kevergetve főzésen kívül nem sok tennivaló volt, szóval még ha nagyon bénának is tartod magad a konyhában, ez akkor is sikerülni fog. 🙂


Hozzávalók 
▪2 ek chia mag
▪140 g natúr joghurt
▪1 tk. méz
▪kb. 6 szem eper + pár darab a tetejére

A natúr joghurtot összekeverjük egy pohárban vagy egy tálkában a chia maggal, majd félretesszük. Az epreket apróra daraboljuk, egy kisebb lábasba dobjuk, hozzáadjuk a mézet, majd folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon pürét főzünk belőle. Ha sietős a dolog, vagy nincs kedvünk megvárni amíg összeesnek az eprek, villával összenyomkodhatjuk őket, de az se baj, ha maradnak benne nagyobb darabok.
Ha késznek ítéljük a pürénket, megvárjuk míg kicsit kihűl, majd a chia magos joghurtos keverék tetejére kanalazzuk.
Díszítésként tehetünk még rá nagyobb epreket, majd alufóliával letakarva egy éjszakát, de legalább 5-6 órát a hűtőben pihentetjük. Másnap pedig kész a szuperepres energiabombánk. 🙂 

Mini fahéjas csiga – teljes kiőrlésű tönkölylisztből

Jahj hát annyira nagyon kis cukik ezek a fahéjas csigák. Fel sem tűnik az embernek, hogy már a 9. darabot kapja be ezekből a mini finomságokból. 🙂 És hát nem elhanyagolható, hogy ez kérem szépen teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből készült, szóval nem is akkora baj, hogy már a tizediket tartom a kezemben. 😀
A csigák készítésénél wander food wonder receptjéből indultam ki, de a töltelék mennyiségét dupláztam, és összességében kicsit kevesebb eritritet használtam.

 

Hozzávalók a tésztához
▪200 g teljes kiőrlésű tökölyliszt 
▪50 g fehér búzaliszt
▪1 csomag instant élesztő
▪30 g eritrit 
▪125 ml langyos víz 
▪3 evőkanál kókuszolaj 

Hozzávalók a töltelékhez
▪60 g vaj
▪50 g eritrit vagy nyírfacukor 
▪4 tk fahéj
▪1 ek víz [opcionális] 

 

A liszteket egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a élesztőt, az eritritet, az olajat és a vizet.  Elkezdjük összegyúrni, ha nem akarna összeállni, akkor még öntsünk hozzá vizet. Addig gyúrjuk, amíg szép sima felületű nem lesz a tészta és elválik az edény falától.  Letakarva meleg helyen 15 percig pihentetjük. és 15 percig pihentetjük – célszerű bekapcsolni a sütőt, és mellé tenni a tálat. 

Amíg kel a tésztánk, összekeverjük a tölteléket – a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk az édesítőszert és a fahéjat – ha túl sűrűnek ítélnénk, akkor mehet bele a víz is.  

A tésztát a pihentetés után lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk, úgy, hogy  kb. 0,5 cm vastag legyen, majd megkenjük egyenletesen a töltelékkel – én rákentem az egészet ( 🙂 ) majd a hosszabbik végétől kezdve feltekerjük csigabiga alakban. Egy éles vizezett késsel kb. 1 cm-es korongokat vágunk belőle, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. 180 fokon kb. 15-20 percig sütjük.

Fémdobozban tárolhatjuk, de valószínűsítem, hogy a tárolásra nem is lesz is szükség. 

Zabos-almás háromszögek


Nincs ennél egyszerűbb kamusüti. 🙂 Összesen 5 hozzávalóra lesz szükséged és egy erőteljesen almás pitére hajazó, egészséges finomságot állíthatsz elő.
Én elősütöttem a zabos alapot, hogy ne áztassa el az almás réteg, és így kicsit ropogósabb is lett a végeredmény. 

Hozzávalók
▪80 g zabpehely
▪2 egész tojás
▪4 alma
▪fahéj
▪eritrit

A tojásokat jó alaposan összekeverjük a zabbal, majd egy sütőpapírral bélelt kisebb formába/tepsibe simítjuk, és sütőben 10-15 perc alatt megsütjük, amíg kicsit összeáll. Eközben az almákat meghámozzuk, lereszeljük, összekeverjük fahéjjal és eritrittel, majd a zabos rétegre simítjuk, és még egy 5-10 percre visszatoljuk a sütőbe. Érdemes megvárni amíg teljesen kihűl, akkor lehet szépen szeletelni.  🙂

Kakaós-fahéjas keksz cukormentesen

 

Ma egy különlegesebb keksz receptjét szeretném megosztani veletek. Azért különleges mert ebből aztán bátran ehettek amennyi csak belétek fér, ugyanis cukor helyett eritrittel készült – na jóó, meg egy kis mézzel -, sima fehérlisztet pedig csak nyomokban tartalmaz. 🙂 

Későn eszméltem, hogy ki akartam rendelni a kínából rendelt csodás új betűkiszúrós keksznyomdás készletemet, így a “házi süti” feliratos kekszpecséttel babráltam. 🙂 Na majd legközelebb! 

Ízvilágában eléggé hajaz a Győri édes kakaós kekszére, kellően ropogós is lesz a kihűlést követően, a lényeg, hogy jó vékonyra nyújtsuk/szaggassuk ki. 

 
Hozzávalók [kb. 20-25 darabhoz]
▪100 g vaj
▪80 g eritrit
▪1 tojás
▪30 g méz
▪150 g zabpehelyliszt
▪80 g kókuszliszt
▪40 g fehér búzaliszt
▪30 g cukrozatlan kakaópor
▪2 kk őrölt fahéj
▪1 tk vanília aroma
▪egy késhegynyi szódabikarbóna


A vajat megolvasztjuk a mézzel, majd belekeverjük az eritritet, majd az egész tojást is. Ha ez megvan, hozzáadjuk a liszteket, a szódabikarbónát,  a kakaót, a fahéjat és a vanília aromát. Összedolgozzuk a keveréket, majd 1-2 órát hűtőben pihentetjük. 
Ezt követően a masszánkból kisebb diónyi darabokat tépünk, lelapogatjuk, majd sodrófával kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk – ekkor formázhatjuk is akár keksznyomdával, akár egy villával, de hagyhatjuk simán is. 🙂

 

Sütőpapírral bélelt tepsiben  előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8 perc alatt készre sütjük. Amikor megsült még könnyen törik, ezért várjuk meg míg teljesen kihűl! Ne legyünk mohók! 😀

Banános-fahéjas chia puding törökmogyoróval

 

Hozzávalók [egy pohárhoz]
▪2 ek chia mag
▪140 g natúr joghurt
▪1 banán
▪1 kk méz
▪fahéj ízlés szerint
▪a tetejére törökmogyoró

A banánt egy villával összenyomkodjuk, majd hozzákeverjük a natúr joghurtot, a mézet, a chia magokat és ízlés szerint fahéjat.
Egy éjszakát hűtőben pihentetjük, majd másnap már falhatjuk is a banános szuperegészséges reggelinket. 🙂

Citromos-mákos túrópalacsinta

 

Teljesen rá vagyok függve a túrópalacsintára. 😀 Elkészítettem már natúr, kakaós és kókuszos verzióban is, most pedig egy citromos-mákos változatban sütöttem meg ezeket a kis cukiságokat. 🙂
Én leginkább mézzel, vanília öntettel vagy savanykásabb lekvárra (pl. szeder, áfonya) ajánlom.

 

Hozzávalók [kb. 16 darabhoz]
▪2 tojás
▪1 dl tej
▪12,5 dkg túró [félzsírost használtam]
▪12,5 dkg zabliszt
▪1 kevés sütőpor
▪1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja és leve
▪1 ek darált mák
▪2 csomag vaníliás cukor
▪1 csipet só

 

A tojások sárgáját összekeverjük a vaníliás cukorral, egy csipet sóval, a tejjel, valamint az előzetesen villával kicsit áttört túróval, majd hozzáadjuk a zablisztet, a sütőport, a citrom héját és levét, valamint a mákot.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és apránként, óóóóvatosan hozzákeverjük a masszához.
Egy palacsintasütőbe kevés olajat öntünk, és evőkanállal adagoljuk a kis palacsintákat. [Nálam egy palacsinta két evőkanálnyi adagból sült ki.] 
Nem kell sokáig várni, amint kapott egy kis aranybarna színt, már fordíthatjuk is a másik oldalára. Hűtőben nyugodtan tárolhatjuk, így pár napra előre meg is van a reggelink! 🙂

Kókuszos-mandulás müzli

 

Olyan jó móka otthon gyártani a müzlit. Bármilyen ízben el lehet készíteni, hamar megvan, és nem kell azon aggódni, hogy valójában mi is van benne. Ez most egy kókuszos-mandulás verzió, az alábbiak szerint:


Hozzávalók

▪250 g nagyszemű zabpehely
▪125 g aprószemű zabpehely
▪125 g kókuszreszelék
▪egy marék mandula
▪60 g sótlan napraforgómag
▪egy marék kókuszchips
▪125 g méz
▪5 ek kókuszolaj
▪egy csipet só

A kókuszchipset egy száraz serpenyőben megpirítjuk és félretesszük.
Egy nagyobb tálban a zabpelyheket jó alaposan összekeverjük a kókuszreszelékkel, a durvára vágott mandulával, a napraforgómaggal, egy csipet sóval, a mézzel és a felmelegített kókuszolajjal.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és párszor átkeverve 180 fokon addig sütjük amíg elkezdjük érezni az illatát. 
Ha kész, hozzákeverjük a pirított kókuszchipset is, és fémdobozban tárolhatjuk míg el nem fogy. 🙂

Brownie torta gesztenyés és fehércsokis mascarpone krémmel

Medve úrnak szülinapja volt, így hát jött, aminek jönnie kellett: tortát sütöttem! Szépen kigondoltam, hogy mivel nem a világ legszuperebb sütőjével áldott meg a panellakás, ezért én majd csinálok egy sütés nélküli kekszes alapot. Aha.. 🙂 Menet közben kiderült, hogy az bizony nem kedvenc, így be kellett vetnem valami más megoldást, és megreckíroztam a sütős verziót, izgulással telve guggoltam a sütő mellett, hogy minden rendben legyen. (Jelzem, hogy ez a lépés nyugodtan kimaradhat, ha az ember lányának normális sütője van. 😀 ) DE! Megérte, sikerült, nem égett oda, sőt.. a visszajelzések alapján isteni lett. Mondom is hogyan készült.

Hozzávalók a brownie-s alaphoz
▪100 g étcsoki
▪100 g vaj [nem margarin]
▪80 g barna cukor
▪100 g liszt
▪5 ml vaníliaaroma
▪2 egész tojás

Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit a vajjal, majd félretesszük. A tojásokat felverjük a barna cukorral és a vanilia aromával, majd beleöntjük az olvasztott vajas-csokis keveréket, és belekeverjük a lisztet is.
Egy kapcsos tortaformát (24 cm) kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a masszát. Kb 15-20 percig sütjük 160 fokon, de időközben nézzünk rá, a lényeg, hogy a teteje megkeményedjen, de belül még kicsit ragadós maradjon. 
Ha megsült, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni a tortaformában.


Hozzávalók a gesztenyés krémhez

▪250 g natúr [!!] gesztenyemassza
▪200 g mascarpone
▪20 g porcukor
▪vaníliaaroma

A gesztenyemasszát krémesre keverjük a mascarponéval, a porcukorral és a vanília aromával. [Ízlés szerint növelhetjük vagy csökkenthetjük a cukor mennyiségét.]


Hozzávalók a fehércsokis mascarpone krémhez

▪2 dl habtejszín [állati eredetű, 30%-os]
▪1 csomag habfixáló
▪kb. 200-250 g mascarpone
▪kb. 70 g fehércsoki [ízlés szerint lehet növelni vagy csökkenteni]
▪vaníliaaroma

A habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd félretesszük. A fehércsokit gőz felett felolvasztjuk, majd belekeverjük a mascarponét és a vanília aromát. Ezt követően beleforgatjuk a habtejszínt is, és ha elég édesnek ítéljük, kezdődhet a torta összeállítása! :]

A brownie-s alapra először rákenjük a gesztenyés krémet, szépen elegyengetjük, majd pedig erre jöhet a fehércsokis krém. Hűtőbe tesszük, és megvárjuk míg egy kicsit megdermed.
Én ezt most étcsokoládé lapokkal díszítettem, ami úgy készült, hogy vízgőz felett felolvasztottam a csokoládét, kiöntöttem sütőpapírra, vékonyan elsimítottam, majd megvártam míg újra megszilárdul. Ez után már tetszőleges darabokra lehet tördelni, és díszíteni vele a tortánkat.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!