Medve úrnak szülinapja volt, így hát jött, aminek jönnie kellett: tortát sütöttem! Szépen kigondoltam, hogy mivel nem a világ legszuperebb sütőjével áldott meg a panellakás, ezért én majd csinálok egy sütés nélküli kekszes alapot. Aha.. 🙂 Menet közben kiderült, hogy az bizony nem kedvenc, így be kellett vetnem valami más megoldást, és megreckíroztam a sütős verziót, izgulással telve guggoltam a sütő mellett, hogy minden rendben legyen. (Jelzem, hogy ez a lépés nyugodtan kimaradhat, ha az ember lányának normális sütője van. 😀 ) DE! Megérte, sikerült, nem égett oda, sőt.. a visszajelzések alapján isteni lett. Mondom is hogyan készült.
Hozzávalók a brownie-s alaphoz
▪100 g étcsoki
▪100 g vaj [nem margarin]
▪80 g barna cukor
▪100 g liszt
▪5 ml vaníliaaroma
▪2 egész tojás
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit a vajjal, majd félretesszük. A tojásokat felverjük a barna cukorral és a vanilia aromával, majd beleöntjük az olvasztott vajas-csokis keveréket, és belekeverjük a lisztet is.
Egy kapcsos tortaformát (24 cm) kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a masszát. Kb 15-20 percig sütjük 160 fokon, de időközben nézzünk rá, a lényeg, hogy a teteje megkeményedjen, de belül még kicsit ragadós maradjon.
Ha megsült, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni a tortaformában.
Hozzávalók a gesztenyés krémhez
▪250 g natúr [!!] gesztenyemassza
▪200 g mascarpone
▪20 g porcukor
▪vaníliaaroma
A gesztenyemasszát krémesre keverjük a mascarponéval, a porcukorral és a vanília aromával. [Ízlés szerint növelhetjük vagy csökkenthetjük a cukor mennyiségét.]
Hozzávalók a fehércsokis mascarpone krémhez
▪2 dl habtejszín [állati eredetű, 30%-os]
▪1 csomag habfixáló
▪kb. 200-250 g mascarpone
▪kb. 70 g fehércsoki [ízlés szerint lehet növelni vagy csökkenteni]
▪vaníliaaroma
A habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd félretesszük. A fehércsokit gőz felett felolvasztjuk, majd belekeverjük a mascarponét és a vanília aromát. Ezt követően beleforgatjuk a habtejszínt is, és ha elég édesnek ítéljük, kezdődhet a torta összeállítása! :]
A brownie-s alapra először rákenjük a gesztenyés krémet, szépen elegyengetjük, majd pedig erre jöhet a fehércsokis krém. Hűtőbe tesszük, és megvárjuk míg egy kicsit megdermed.
Én ezt most étcsokoládé lapokkal díszítettem, ami úgy készült, hogy vízgőz felett felolvasztottam a csokoládét, kiöntöttem sütőpapírra, vékonyan elsimítottam, majd megvártam míg újra megszilárdul. Ez után már tetszőleges darabokra lehet tördelni, és díszíteni vele a tortánkat.