Mindenkivel megesik, hogy két étkezés között harapna valamit, vagy még gyorsan edzés előtt szüksége van egy kis energiára, ami nem telít el túlságosan, de mégis elegendő kraftot ad. Nos, ez a müzliszelet pont ezt a célt [is] szolgálja.
Ami nagy előnye – azon felül, hogy nagyon finom – rengeteg finom mag van benne, viszont a bolti társaival ellentétben tuti nem tartalmaz sem tartósítószert, sem stabilizátort, sem színezéket.
Az alábbiak azonban kellenek hozzá:
▪150 g zabpehely
▪100 g aszalt sárgabarack
▪50 g aszalt füge
▪50 g mazsola
▪6 szem kimagozott datolya
▪100 g sótlan mogyoró
▪50 g dió
▪50 g mandula
▪100 g méz
▪egy marék kókuszchips
▪1 tojás fehérje
Az aszalt gyümölcsöket összevágjuk, egy tálba rakjuk és felöntjük őket forró vízzel, hogy kissé megpuhuljanak.
Amíg puhulnak, a zabpelyhet egy száraz serpenyőbe öntjük és elkezdjük picit megpirítani – de nagyon figyeljünk, nehogy megégjen. Amikor már érezni az illatukat, átöntjük egy mély tálba. Ha ez megvan, akkor az olajos magokkal és a kókuszchipssel is ugyan így járunk el, mehetnek ők is a tálkába, és rá is zuttyantjuk egyből a mézet, amíg még melegek. Az aszalt gyümölcsökről leöntjük a vizet és egy aprítógépben összezúzzuk őket, majd hozzáadjuk a zabpelyhes magvas keverékhez. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, és ezt is hozzáadjuk.
Egy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a még nyers müzlinket, majd jól lelapogatjuk – nedves kézzel könnyebb – és addig sütjük, amíg a teteje már elkezd pirulni.
Megvárjuk míg kihűl, és csakis azután kezdjük el felszelni, nehogy szétessen!
Tipp: ha mégis szétesne, remek granola lesz belőle, amit joghurttal vagy tejjel elkeverve be is puszilhatunk.