v e k k e r

Müzliszelet

 

Mindenkivel megesik, hogy két étkezés között harapna valamit, vagy még gyorsan edzés előtt szüksége van egy kis energiára, ami nem telít el túlságosan, de mégis elegendő kraftot ad. Nos, ez a müzliszelet pont ezt a célt [is] szolgálja. 
Ami nagy előnye – azon felül, hogy nagyon finom – rengeteg finom mag van benne, viszont a bolti társaival ellentétben tuti nem tartalmaz sem tartósítószert, sem stabilizátort, sem színezéket. 

Az alábbiak azonban kellenek hozzá:
▪150 g zabpehely
▪100 g aszalt sárgabarack
▪50 g aszalt füge
▪50 g mazsola
▪6 szem kimagozott datolya
▪100 g sótlan mogyoró
▪50 g dió
▪50 g mandula
▪100 g méz
▪egy marék kókuszchips
▪1 tojás fehérje


Az aszalt gyümölcsöket összevágjuk, egy tálba rakjuk és felöntjük őket forró vízzel, hogy kissé megpuhuljanak.
Amíg puhulnak, a zabpelyhet egy száraz serpenyőbe öntjük és elkezdjük picit megpirítani – de nagyon figyeljünk, nehogy megégjen. Amikor már érezni az illatukat, átöntjük egy mély tálba. Ha ez megvan, akkor az olajos magokkal és a kókuszchipssel is ugyan így járunk el, mehetnek ők is a tálkába, és rá is zuttyantjuk egyből a mézet, amíg még melegek. Az aszalt gyümölcsökről leöntjük a vizet és egy aprítógépben összezúzzuk őket, majd hozzáadjuk a zabpelyhes magvas keverékhez. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, és ezt is hozzáadjuk. 
Egy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a még nyers müzlinket, majd jól lelapogatjuk – nedves kézzel könnyebb – és addig sütjük, amíg a teteje már elkezd pirulni.
Megvárjuk míg kihűl, és csakis azután kezdjük el felszelni, nehogy szétessen! 

Tipp: ha mégis szétesne, remek granola lesz belőle, amit joghurttal vagy tejjel elkeverve be is puszilhatunk.

Brownie muffin

Tudom sokan nem szeretik a muffint, mondván, hogy túl száraz, fojtós, nem lehet lenyelni, nincs is sok íze, hiányzik belőle valamilyen krém, stb, stb. Na akkor most mutatok egy olyan verziót, amely elmossa a muffinról alkotott rémképeket, ez ugyanis nagyon tömör, DE mégis krémesen lágy, egyszerre édes és sós, és zseniális érzés, amikor az ember ráharap egy-egy darabka csokoládéra.

Hozzávalók  [6 darabhoz]
▪75 g liszt
▪30 g porcukor
▪75 g mogyoróvaj
▪75 ml tej
▪50 ml whiskey
▪100 g étcsoki
▪25 g cukrozatlan kakaó
▪egy késhegynyi sütőpor
▪1 kk fahéj
▪egy csipet só
▪a tetejére durvára vágott mogyoró, pisztácia és tökmag


A csoki háromnegyedét és a mogyoróvajat egy edénybe tesszük, majd vízgőz felett összeolvasztjuk őket, majd ha elvegyültek, belezuttyantjuk a tejet és  a whiskey-t is. [Ha nincs otthon, lehet beletenni helyette rumot, krémlikőrt, cherry-t, vagy “végső” esetben rumaromát is.] 
Ha elég nagy volt a tál, amiben felmelegítettük a dolgokat, akkor mehet bele az összes többi hozzávaló, ha nem, akkor egy külön tálban keverjük össze. A csoki negyedét felkockázzuk és hozzákeverjük a masszához. Elég sűrű, nehezen keverhető lesz a tésztánk, de nem gond, egyengessük bele szépen egy kanál segítségével a muffinsütő formánkba, majdnem a forma legtetejéig, nem nagyon fognak megnőni már sütés közben. 
A mogyorót, sótlan pisztáciát és a tökmagot durvára vágjuk, és megszórjuk vele minden muffinkánk tetejét. 180 fokon kb. 20 percig sütjük, arra figyeljünk, hogy ne szárítsuk ki, mert ennek a muffinnak éppen az a lényege, hogy kívül kicsit szikárabb, de belül a sok csoki és a mogyoróvaj miatt lágy és krémesebb. Ha késznek ítéljük, várjuk meg, míg kihűl a formában, majd faljuk be jól! :]

Egyéjszakás zabkása citromos túrókrémmel

 

Maradt még a hűtőben a legutóbb elkészített citromkrémből, így gondoltam felhasználom a soron következő zabos finomsághoz. :] 
Ízorgazmust okoz a szájban a zab, a joghurt, a túró, a citrom és a pirított mandula elegye. Elég megszimatolni másnap reggel, és egyből megjön az étvágy! 

Hozzávalók
▪50 g nagyszemű zabpehely
▪60 g túró
▪3-4 tk natúr joghurt
▪2 tk citromkrém [elkészítéséhez nézd meg ezt a korábbi bejegyzést!]
▪tej
▪szeletelt mandula

 

Egy pohárba szórjuk az előzetesen száraz serpenyőben lepirított zabpelyhet, felöntjük annyi tejjel, hogy majdhogynem ellepje, majd egy kis tálkában összekeverjük a túrót, a joghurtot és a citromkrémet – ha úgy érezzük, hogy nem elég édes, tehetünk még bele egy kis mézet vagy juharszirupot. A túrós krémet a zabra halmozzuk, majd megszórjuk pirított szeletelt mandulával. Egy éjszakára dugjuk be a hűtőbe, reggelre szuperül összeérnek majd az ízek, nekünk pedig nem lesz más dolgunk, mint befalni az egészet!

Mandulás hókifli

 

Ha már hóhelyzet, akkor legyen hókifli is. Ezekkel a mandulás csodákkal mindjárt szebb az élet! *_*
Imádnivalóan omlósak, illatosak, és nagyon nehéz abbahagyni az evését.. 😀 

 

Hozzávalók
▪250 g liszt
▪100 g porcukor
▪200 g vaj
▪100 g darált mandula
▪1 kis doboz tejföl

A mandulát egy száraz serpenyőben gyakran megrázogatva megpirítjuk, de vigyázzunk rá, nehogy megégessük, majd a többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk – fontos, hogy a vaj ne legyen túl meleg -, majd vékony nudlikat sodrunk belőle, amelyből kb 8 centis darabokat vágunk és kifli alakúra formázunk.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 25 percig sütjük.
Ebből a mennyiségből kb. 50 darab lesz – ami sok(nak tűnik), de higgyétek el, hamar fogy! :]

Citromkrémes ricottás pite

 

Ezt az isteni citromos pite receptet sütöttem hétvégén, medve úr lelkes közreműködésével. :] Alul linzertészta, középen ricottás krémes réteg, felül pedig citromos máz. NAGYON citromos. 

Hozzávalók
A tésztához
150 g liszt
▪100 g hideg vaj
▪50 g porcukor

A ricottás réteghez
▪250 g ricotta
▪200 g görög joghurt
▪30 g cukor
▪10 g liszt
▪3 egész tojás

A citromkrémhez
▪1 nagy kezeletlen héjú citrom héja és leve
▪1 nagy tojás
▪70 g cukor
▪30 g vaj
 

A tészta hozzávalóiból egyszerű linzertésztát készítünk, összegyúrjuk – figyeljünk arra, hogy gyorsan dolgozzunk az nem tesz túl jót a tésztának, ha nagyon felmelegszik a vaj. Mielőtt kinyújtanánk, tegyük egy picit be a hűtőbe, úgy könnyebb lesz – valamint jól lisztezzük be a deszkánkat is, vagy a felületet, amin kinyújtjuk.
A piteformánkat vajazzuk ki, a tésztát pedig nyújtsuk megfelelő méretűre – ha nagyobb piteformánk van, és úgy látjuk, hogy nem lesz elég nagy a tésztánk ahhoz, hogy a peremére is felérjen, ne essünk pánikba, akkor egész egyszerűen [ahogyan nálam is] nem lesz oldala a pitének, csak alja. :] Az ízén nem fog csorbítani!

A sütőt előmelegítjük [kb. 180 fokra] és a pitetésztánkat beborítjuk sütőpapírral, majd öntünk rá sütőbabot [ami amúgy csak sima bab, amit egyszer így sütésre használtunk, innentől kezdve hívjuk “sütőbab”-nak, ugyanis másra már nem is lesz alkalmas! Tehát, ráöntjük a sütőbabot, ez azért kell, hogy a tésztánk egyenesen süljön meg, és ne legyen púpos. Így, babbal együtt sütjük kb. 6-7 percig, majd kivesszük a sütőből, levesszük róla a babot és a sütőpapírt, majd anélkül is sütjük – egészen addig, amíg majdnem már teljesen kész – de ne piruljon meg! 

Amíg ezek a műveletek zajlanak, összekeverjük a krémet: a tojások kivételével kézi habverővel kikeverjük a hozzávalókat, majd jöhetnek bele egyenként a tojások is, de ezeket már csak óvatosan forgassuk bele fakanállal! 

Amikor úgy érezzük, hogy kellően elősült a tészta, öntsük rá a krémet, toljuk vissza a sütőbe, és addig süssük, amíg olyan lesz mint egy puding – ezt úgy tudjuk a legegyszerűbben ellenőrizni, ha amikor megrázzuk, még mozog egy kicsit, de már nem hullámzik. Ha kivettük a sütőből, várjuk meg míg kihűl, és kenjük a tetejére a citromkrémet, amit a következőképpen készítsünk: a tojásokat egy lábasban picit felverjük, de ne nagyon, csak annyira, hogy a fehérje és a sárgája elkeveredjen, majd jöhet bele a citrom kifacsart leve és héja is, majd a cukor – ennél a pontnál alá is gyújthatunk, és elkezdhetjük főzni lassú tűzön.  Folyamatosan kell kevergetnünk, és amikor már azt hisszük, hogy semmi sem fog történni, na AKKOR kezd majd sűrűsödni. :]  [Úgy is ellenőrizhetjük, hogy kellően sűrű-e, hogy a fakanál hátulján, amivel kevergetjük, végighúzzuk az ujjunkat, és ha megmarad a helye, akkor kész.] 
Belekeverjük a vajat is, megvárjuk míg elolvad majd ha picit hűlt, ráöntünk belőle tetszés szerinti mennyiséget a ricottás krémre.

A legjobb, ha egy éjszakát hűtőben állni hagyjuk, így összeérnek az ízek és a citromkrémünk is megdermed, könnyebb lesz szeletelnünk a piténket. :] 

Túrós pogácsa

Ah. Ennek a túrós pogácsának igazán csodás állaga van, nem hiába.. Széll Tamás receptje nem okoz csalódást.. :]
Én kihagytam a kaprot, mert nem igazán rajongok érte, de ha valaki szereti, ne hagyja ki! Lehet helyettesíteni egyébként akár petrezselyemmel is, vagy póréhagymával, medvehagymával.. kinek mi szimpatikus.
Én még annyiban módosítottam a recepten, hogy mindenből 250 grammot vettem, és növeltem a só mennyiségét – tökéletes lett! Az egy éjszakás pihentetés valóban kell a tésztának, és igen, bizony, kell az a sok hajtogatás is, csak türelem, így lesz a pogink omlós, és akár két nap után is puha! :]

 

Hozzávalók
▪250 g liszt
▪250 g vaj [én fele-fele arányban Rama-t és vajat használtam]
▪250 g túró [zsírszegénnyel dolgoztam]
▪1 egész tojás
▪5-6 kk só
▪1 tojás, valamint reszelt sajt a pogik tetejére

Az összes hozzávalót egy tálba öntjük. összegyúrjuk és alaposan kidolgozzuk a tésztát konyhai dagasztógépben vagy kézzel.
A kész tésztát kb. 5-6 mm vastagra nyújtjuk és háromba hajtjuk, majd fóliával letakarva fél órát pihentetjük hűtőben. Fél óra elteltével ismét kinyújtjuk, megint harmadoljuk és meghajtjuk. Újabb fél óra pihenő letakarva a hűtőben, majd a fél óra pihenő után következik az utolsó nyújtás és hajtogatás. [Összesen tehát négyszer kell hajtogatnunk.] Letakarjuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára. [A hajtogatások között nyugodtan hintsünk kevés lisztet a tésztára! – Én mielőtt visszatettem volna a hűtőbe, az edény alját is mindig meghintettem liszttel, amibe tettem a tésztát, valamint a tészta tetejét is, mielőtt letakartam volna folpackkal.]


Másnap a tésztát kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük felvert, egész tojással, és éles késsel vízszintesen és függőlegesen is sűrűn bevagdossuk a tetejét. Tetszőleges méretű szaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat    [én most egy felespoharat használtam erre a célra, amit minden szúrás előtt lisztbe mártottam], és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket. 180 fokos előmelegített sütőben sütjük szép aranysárgára, kb. 20 perc alatt.

Jó rágcsálást, egy finom pohár bor azért csak lecsúszik majd mellé! ;]

Banános egyéjszakás zabkása mogyorós grillázzsal

 

A hétvégén citromos pitét sütöttem, amihez szükségem volt görög joghurtra, viszont mivel többet vettem, mint amit felhasználta hozzá, nem szerettem volna ha kárba vész, így hát a pulton fekvő banánnal. némi kakaóval és grillázzsal egy jó kis egyéjszakás zabkását varázsoltam belőle. :]

 

Hozzávalók [2 adaghoz]
▪120 g nagyszemű zabpehely
▪180 g görög joghurt
▪kb. 2 dl tej
▪2 tk cukrozatlan kakaó
▪2 tk méz
▪1,5 banán
▪fahéj
▪mogyorós grillázs [én most csaltam egy kicsit és boltit használtam]

A tálkákba szórunk 60-60 g zabpelyhet, és felöntjük kb- 1-1 dl tejjel. Egy banánt alaposan összenyomkodunk egy villával, majd megfelezzük és a zabpelyhes tejre kanalazzuk. A joghurtot kikeverjük a mézzel, a kakaóval és a fahéjjal, majd ezt is megfelezzük, és a banános rétegre kenjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap pedig banánnal, és durvára vágott földimogyorós grillázzsal díszítjük.
[Ha nem sikerült grillázst szerezni, semmi gond, otthon is könnyen elkészíthető: egy tapadásmentes edény aljában elkezdünk cukrot melegíteni, majd amikor elkezd olvadni és barnulni – azaz karamellizálódni – beledobálunk durvára vágott sótlan mogyorót/földimogyorót/mandulát/vagy bármilyen magvat és összekeverjük. Levesszük a tűzről, és egy zsírpapírra/sütőpapírra öntjük. Kicsit elsimítjuk, és megvárjuk, míg megdermed. Ha ez megvan, összetörjük, és tádáám.. kész is a grillázsunk! :]


Olivás ciabatta

Ki ne szeretné azt, amikor a boltban vagy a pékségben sikerül kifogni egy friss, ropogós kiflit/zsemlét/kenyeret, és még melegen elfogyaszthatja.. :] Na már most, ha ezt otthon készítjük el, garantáltan “aznapi” lesz a pékárunk, jelen esetben ez az olivás ciabatta! 
Nem nagy kunszt elkészíteni, kezdők is bátran nekifoghatnak, és alig kell hozzá pár alapanyag. Szinte hihetetlen, hogy a liszt, a víz, és az élesztő elegye milyen zseniális végeredményt alkot. :]

 

Hozzávalók [egy rúdhoz]
▪300 g liszt
▪kb. 2 dl meleg víz
▪1 tk száraz élesztő
▪1,5 tk só
▪olivaolaj [kb. 3.4 ek]

A meleg vízben elkeverjük az élesztőt, és felfuttatás nélkül hozzáöntjük a liszthez, adunk még hozzá sót, majd gyors mozdulatokkal összekeverjük – nem kell még eldolgoznunk nagyon, azt majd a pihentetés után!
10 percig meleg helyen, letakarva kelesztjük – ha úgy érezzük nagyon ragad, akkor még adjunk hozzá lisztet, ha túl kemény lenne, akkor pedig még vizet-, majd hozzáadjuk az olivaolajat, és elkezdjük dagasztani – kézzel vagy robotgéppel. Ha szépen összeállt, újra letakarjuk, és ugyan úgy, meleg helyen egy órát pihentetjük. 
[Fél órával az idő lejárta előtt indítsuk be a sütőt maximális fokozatra, alsó felső sütésre – de kb. 200-220 fok már rendben van.]
Amikor kb. a duplájára kelt, borítsuk ki a tisztát egy lisztezett felületre, hempergessük meg a lisztben, és csavarjuk meg kb. háromszor és tegyük sütőpapírral bélelt gáztepsire. Ha van időnk [és türelmünk] hagyjuk még kicsit a tepsiben is kelni, ha nincs, akkor toljuk be a sütőbe, és süssünk kb. 20-25 percig, de figyeljünk rá, mert könnyen megéghet. [Ha kapott egy kis színt, az még nem baj – sőt!]

Akár melegen, akár kihűlve már falatozhatunk is a saját készítésű ciabattánkból! A recept jól variálható, vághatunk a tésztába sütés előtt olivabogyót, aszalt paradicsomot, vagy megszórhatjuk akár egy kis bazsalikommal, oregánóval is. 

Túrórudi torta

Aki szereti a túrórudit, annak kötelező elkészíteni ezt a sütés nélküli finomságot, itt ugyanis tortában kapjuk vissza a finom édességet. :]
Hamar elkészíthető, nem kell bekapcsolnunk hozzá a sütőt sem, és azok is egészen nyugodtan nekiállhatnak, akik amúgy nem gondolják magukról, hogy nagy cukrásztudománnyal áldotta volna meg őket az ég. Mondhatni… elronthatatlan! 

Hozzávalók az alaphoz
▪250 g darált keksz
▪120 g vaj
▪3 ek cukor
▪150 ml tej
▪2 ek cukrozatlan kakaópor [legalább 20-22%-os kakaóvaj tartalommal]
▪1 csomag vaníliás cukor

Hozzávalók a krémhez
▪5,5 dl tej
▪6 púpozott ek búzadara
▪250 g túró
▪1 citrom héja [kezeletlen héjú]
▪3-4 ek cukor [ízlés szerint]


A tortaalap hozzávalóit összekeverjük a tálban, majd egy sütőpapírból pont akkora kört vágunk ki, amekkora a kapcsos tortaformánk alja, és beleegyengetjük az elkészült masszát.
A tejből és a búzadarából sűrű tejbegrízt főzünk, amikor besűrűsödött, hozzáadjuk a cukrot is, majd kihűtjük. Ezt követően a  túrót gépi robotgéppel belekeverjük a tejbegrízbe és a reszelt citromhéjjal krémesre keverjük, és a tésztára simítjuk.
Lehetőség szerint egy éjszakát hűtőben pihentetjük, másnap szeleteljük. :]

Kávés energiagolyó

Szeretem az energiagolyókat: nagyon egyszerű őket elkészíteni, kevés hozzávalóból megvannak, sokféleképpen lehet variálni az összetevőket és a reggeli rohanásnál is mindig jut idő bekapni egyet. :] Most egy kávés változatot készítettem el, próbáljátok ki ti is!


Hozzávalók [a csésze nálam most is 2,5 dl-es volt]
▪fél csésze nagyszemű zabpehely
▪1/3 csésze mogyoróvaj
▪1 tk méz
▪1 ek juharszirup
▪1 ek kókuszolaj
▪2 ek chia mag
▪2 ek őrölt lenmag
▪1 ek darált kávé
▪kb. 2 evőkanálnyi apróra vágott étcsoki


A kókuszolajat felmelegítjük, hozzákeverjük a mogyoróvajat, a mézet, a juharszirupot, majd jöhet bele a chia mag, a lenmag, az őrölt kávé és a csoki.
Homogén masszává keverjük a hozzávalókat – lehet fakanállal vagy kézzel is, és kisebb golyókat formálunk belőle.
Ha nem akarna összeállni, vizezzük be egy kicsi a kezünket, vagy reszeljünk még hozzá répát, vagy adhatunk hozzá mogyoróvajat, ha pedig túl ragacsos, akkor adagoljunk hozzá kókuszreszeléket. :]
Ebből a mennyiségből nekem 9 db energiagolyóm lett, dobozban tárolva hűtőben egy hétig is eláll.  

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!