v e k k e r

Almás túródesszert pisztáciával

Az ilyen túrós pohárdesszerteket általában már előző este elkészítem így reggel még munka előtt, vagy majd a munkába beérve már csak annyi dolgom van, hogy megegyem. Igazából bármelyik napszakban fogyaszthatjuk, én gyakran eszem ezt edzés előtt és/vagy után is, hiszen fehérjében gazdag, nagyon alacsony a cukortartalma, és nem mellesleg finom. :] 

 

Hozzávalók
▪1 alma [én zöldalmát használtam]
▪kb. 90 g zsírszegény túró
▪4-5 tk natúr joghurt
▪fahéj
▪2 tk juharszirup
▪1 csipet őrölt ánizs [elhagyható] 
▪sótlan pisztácia

Az almát lereszeltem, és egy serpenyőben némi fahéjjal, egy teáskanál juharsziruppal és egy csipet ánizzsal együtt puhára pároltam. Miután elkészült, megvártam míg kihűl, majd egy pohár aljába halmoztam.
Amíg hűl, kikevertem a túrót a natúr joghurttal és egy teáskanál juharsziruppal. Az almára öntöttem, majd a tetejét megszórtam pirított sótlan pisztáciával. Jó étvágyat hozzá! :]

Fahéjas kalácskoszorú

Ahh.. te jó ég. Annyira gyönyörű ez a kalács, és eszméletlen finom fahéj illat lengi körbe a lakást a készítése közben.. nem is lehet neki ellenállni, hiába volt este 10, mikor épp elkészült. 😀 Melegen, egy kis tejjel pedig: mámoros. :]
A recept Fördős Zétől származik, igazából csak annyit módosítottam rajta, hogy a méz helyett 4 tk cukrot használtam.

 

Hozzávalók
A tésztához
▪100 ml meleg víz
▪100 ml meleg tej
▪25 g friss élesztő
▪4 tk cukor
▪1 csipet só
▪260 g finomliszt
▪2 ek olvasztott vaj

A töltelékhez
▪4-5 ek olvasztott vaj
▪2 nagy ek őrölt fahéj
▪4 nagy ek porcukor

 

A meleg vizet és a tejet összeöntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, belerakjuk a mézet és hagyjuk 5 percig pihenni, hogy az élesztő felfusson. [Én egy közepes méretű tálkában futtattam fel, amit letakartam egy tányérral.]
A lisztet elkeverjük a sóval, beleöntjük az élesztős tejet és elkezdjük gyúrni a tésztát. Mikor már összeállt, belegyúrjuk a vajat is és addig dagasztjuk amíg sima felületű tésztát kapunk. Ekkor belisztezzük az edény alját, belerakjuk a tésztagombócot, szórunk rá kevés lisztet és letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
Mikor megkelt, lisztezett felületen kb. 45×26 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a fahéjjal és porcukorral majd a hosszabb oldalánál feltekerjük.
A hengert hosszában kettévágjuk és a vágott felével felfelé, átlósan megtekerjük egymáson a felezett hengereket. A két végénél összecsípjük a fonatot és sütőpapíros tepsin, 175 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük a kalácskoszorút.

Mogyoróvajas-sárgarépás energiagolyó


Mogyorós is, sárgarépás is – tudom, elsőre kicsit bizarrul hangzik, de az íze.. az íze fenséges, higgyétek el! :]
Hipp-hopp össze lehet állítani, elég hozzá egy tálka, nem kell sütni, se fagyasztani, se keleszteni.. szóval ne tartson vissza benneteket semmi az elkészítésétől. 
Mivel reggelente legalább fél órát autózom a munkahelyemre indulás előtt pont jól jön egy ilyen falat, így nem pakolom ki a hűtőt egyből amikor beérek. 😀

 

Hozzávalók [a csésze nálam 2,5 dl-es volt]
▪fél csésze nagyszemű zabpehely
▪1/3 csésze mogyoróvaj
▪1/2 csésze apróra reszelt sárgarépa 
▪1/4 csécse kókuszreszelék
▪1 tk méz
▪1 ek juharszirup
▪1 ek kókuszolaj
▪2 ek chia mag
▪fél tk. fahéj

 

A kókuszolajat felmelegítjük, hozzákeverjük a mogyoróvajat, a mézet, a juharszirupot, majd jöhet bele a hámozott, apróra reszelt sárgarépa – én a sajtreszelő kisebb lyukain reszeltem le -, a kókuszreszelék, a chia mag és a fahéj.
Homogén masszává keverjük a hozzávalókat – lehet fakanállal vagy kézzel is, és kisebb golyókat formálunk belőle.
Ha nem akarna összeállni, vizezzük be egy kicsi a kezünket, vagy reszeljünk még hozzá répát, vagy adhatunk hozzá mogyoróvajat, ha pedig túl ragacsos, akkor adagoljunk hozzá kókuszreszeléket. :]
Ebből a mennyiségből 10-12 energiagolyónk lesz, dobozban tárolva hűtőben egy hétig is eláll.  

Almás-fügés keksz puffasztott amaránttal

Reggel gyorsan összekevertem az összetevőket, bedobtam a sütőbe, és mire az ember lánya a reggeli rutinok végére ér, meg is sül! :]

 

Hozzávalók [7 darabhoz]
▪80 g zabpehelyliszt
▪30 g puffasztott amaránt
▪1 tojás
▪1 alma [én goldent használtam] lereszelve
▪40 g aszalt füge apróra vágva
▪1 tk sütőpor
▪1 csipet só
▪fél tk gyömbérpor
▪3 tk juharszirup
▪2 csomag vaniliás cukor
▪vanilia aroma
▪1 tk fahéj

A tojást összekeverjük a vaníliás cukorral és egy villa vagy kézi habverő segítségével felverjük, majd hozzáadjuk szépen sorban az összes többi hozzávaló. Egy egy evőkanál segítségével egy sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat rakunk, majd egy vizezett kanál hátuljával kicsit szétlapogatjuk őket. 180 fokon 15-18 percig sütjük – amíg meg nem pirul kicsit.

Túrógombóc diós fahéjas bundában

Még sosem készítettem ezelőtt túrógombócot, sőt, sokáig nem is rajongtam a túró iránt, azonban az utóbbi években rá kellett döbbennem, hogy a túró finom.. 😀
Átnéztem jó pár receptet, majd végül összeollóztam párat, így született meg az én zabpehelylisztes túrógombóc receptem!
Alapból a legtöbben porcukorral kikevert tejföllel tálalják, de én most anyukám eperlekvárjával kísértem le. :]


Hozzávalók
▪250 g túró
▪2 kisebb tojás
▪40 g cukor
▪1 csomag vaníliás cukor
▪70 g zabliszt
▪vaníliaaroma
▪citromlé
▪só

A forgatáshoz
▪darált dió
▪fahéj
▪ízlés szerint porcukor


A tojásokat különválasztottam, a fehérjéket egy kevés sóval kemény habbá vertem.
A tojások sárgáját kikevertem a cukrokkal, hozzáadtam ízlés szerint citromlevet, valamint mehet bele a citrom reszelt héja is, majd a vaníliaaromát, a túrót, végül pedig a zablisztet. Ezt követően óvatosan beleforgattam a felvert tojásfehérjét, és kb. fél órára hűtőbe tettem. Ez idő alatt felforraltam egy nagyobb lábosban vizet, és vizes kézzel golyókat formáltam a túrós masszából. Ha nagyon szétfolyna, akkor lehet még hozzáadogatni lisztet – de a trükk az, hogy gyorsan kell dolgozni, és vízbe dobni a golyókat, valamint én minden golyó előtt újra bevizeztem a kezem.
Megvártam amíg feljönnek a víz tetejére, majd utána még 1-2 percig hagytam, hogy főjjenek, majd egyből meg is forgattam őket az előre elkészített fahéjas dióba.
Tetszés szerint ehetjük tejföllel, porcukros tejföllel, lekvárral, csokiszósszal, vagy akár csak magában. :]

Aszalt fügés-kókuszos zabkása

Régen volt már zabkásás bejegyzés, így hát benéztem a szekrénybe, hogy milyen ízben is alkothatnék ma, és megláttam az egyik polcon lapuló aszalt fügét. Hozzápasszintottam egy kis kókuszreszeléket, sótlan mogyit és darált diót, és voilà! 


Hozzávalók
▪40 g nagyszemű zabpehely
▪2 tk kókuszreszelék
▪2 tk darált dió
▪sótlan mogyoró
▪aszalt füge
▪kb. 175 ml víz [ennek a fele lehet tej is]

A zabpelyhet főzés egy kicsit megpirítottam a kókuszreszelékkel és a mogyoróval együtt, majd felöntöttem a vízzel [vagy víz+tejjel], majd hozzákevertem a darált diót és az apróra vágott aszalt fügét. Kevergetve lassú tűzön addig főztem, amíg egy kicsit magába szívta a zabpehely a folyadékot. Tetszés szerint akár melegen, akár hidegen fogyasszuk. :] 

Tiramisu golyó

Vendégsereg érkezése volt várható, ezért kerestem egy nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető receptet a svédasztal-stílusú vacsorához, olyat, aminek az elfogyasztásához nem kell tányért és villát ragadnunk, hiszen kis golyócskákról van szó: így esett a választásom a tiramisu golyókra.

Mivel sok vendéget vártunk, nagyobb adaggal készítettem, a megadott mennyiségből kb. 50 darab diónyi nagyságú golyó jön ki.

 

Hozzávalók
▪35 dkg babapiskóta
▪35 dkg darált háztartási keksz
▪50 dkg mascarpone
▪3 csomag vaníliás cukor
▪4 ek porcukor
▪kávé
▪whiskey
▪rumaroma
▪a hempergetéshez cukrozatlan kakaó + porcukor + őrölt kávé

 

A babapiskótát konyhai aprítógépben ledaráljuk, majd egy nagy tálban összekeverjük az összes többi hozzávalóval. Egynemű masszát kell kapnunk, ízlés szerint adagoljunk hozzá kávét, whiskey-t, rumaromát, valamint még ha valakinek nem elég édes, mehet bele porcukor is. 
Egy külön tálkában összekeverünk kakaót, porcukrot, valamint őrölt kávét, és ebbe forgatjuk bele a masszából nyert diónyi nagyságú golyóinkat.
Ha elkészült szépen rárakosgatjuk egy tányérra, vagy akár dobozba is tehetjük. Hűtőben akár 1 hétig is eláll, a legjobb másnap, addigra szuperül összeérnek az ízek! 

Mexikói est – Tortilla házilag – “árrriiivvváá”

 


A tortilla kétség kívül az egyik legsokoldalúbban felhasználható étel-alap, gyorsan elkészül, bármivel megtölthetjük amit a hűtőben találunk, neki ugyanis minden “jól áll”! 😉
Most először próbálkoztam meg saját kezűleg elkészíteni a tortilla lapokat is, és meglepetésemre egyáltalán nem volt nehéz, egyedül a kinyújtásnál kell egy kicsit jobban nekifeszülni a dolgoknak. 

A tortillát Kiki receptje alapján készítettem, annyi módosítással, hogy én kb. 1 dl vizet adtam a liszthez, valamint még egy egész tojást, és olivaolajjal dolgoztam össze. Az én receptem tehát:

▪30 dkg liszt
▪1 dl víz
▪só
▪1 egész tojás
▪4 ek olivaolaj
▪fél csomag sütőpor

A lisztet, az olajat, a sót és a sütőport egy tálba tesszük, és a vizet két-három részletben hozzáöntve addig gyúrjuk, amíg egynemű, lágy tésztát nem kapunk. Ha nagyon ragadna lehet még hozzáadni lisztet, ha pedig túl kemény lenne, akkor vizet.
Lefedjük, és pihentetjük kb. fél órát.
Ha ez megvan, a tésztából kicsípünk egy nagyobb diónyi adagot [de majd úgy is látjuk, hogy mekkorára tudjuk kinyújtani], és nagyon jól belisztezett deszkán kinyújtjuk – akkorára amekkora serpenyőben sütni szeretnénk.
Fontos, hogy jó serpenyőnk legyen, nehogy letapadjon a tésztánk, zsiradékot ugyanis nem kell alátennünk a sütés közben.
Az egyik oldalát tehát elkezdjük sütni, addig amíg elkezd hólyagosodni a tésztánk, majd meg is fordítjuk és a másik oldalát is sütjük pár másodpercig. Nem kell túl sokáig sütni, különben megég.
Amint elkészült egy darab egy tányérra tesszük, és lefedjük alufóliával – így nem fog megkeményedni.

Ha kihűlt tegyük zacskóba, és akár le is fagyaszthatjuk, így amikor szükségünk lesz rá, csak elő kell kapnunk, és már tölthetjük is őket! Na de mivel? Íme néhány ötlet: 

Paradicsomos salsa
▪2 érett paradicsom
▪fél lilahagyma
▪paprika
▪citromlé
▪só, bors
▪petrezselyem

A paradicsomot, a lilahagymát és egy fél paprikát is nagyon apró kockákra vágunk, facsarunk rá egy kis citromlevet, megszórjuk sóval, borssal és petrezselyemmel (+ha van, akkor még egy kis friss korianderrel), majd készen is vagyunk. Ezt beletölthetjük a tortillába egyfajta alapként, vagy belemártogathatjuk, amikor elkészült.

 

Mézes-szójaszószos csirke [kb. 6 tortillához]
▪40 dkg csirkemellfilé
▪olivaolaj
▪1-2 ek szójaszósz
▪1-2 ek méz
▪egy kis darabka reszelt gyömbér
▪két fokhagymagerezd reszelve
▪só, bors, őrölt chili
▪pici mustár
▪étkezési keményítő
▪szezámmag

A csirkemellet tetszés szerint vékony csíkokra vagy kis kockákra vágjuk és bepácoljuk legalább 2-3 órára a következővel: szójaszósz, olivaolaj, méz, reszelt gyömbér és reszelt fokhagyma, só, bors, őrölt chili, és egy pici mustár. Néhány órát pihentetjük ebben a finom szósziban, majd szórunk rá egy kis keményítőt, összekeverjük, és nagyobb lángon megsütjük. Ízlelgessük közben, ha szükséges, tegyünk hozzá még sót, szójaszószt vagy mézet.
Mielőtt végleg elkészül a husink, szórjunk rá egy kis szezámmagot is.

A tortillába ezeken kívül került még mozarella, kukorica, pirított zöldségek [sárgarépa, újhagyma és káposzta, amit a husi után pirítottam le], valamint friss uborka és paprika.
Én mindig úgy állítom össze a tortillát, hogy egy seprenyőbe lefektetek egy tortilla lapot, és csak az egyik felére pakolom a dolgokat: alulra a sajtot, a paradicsomos salsát, majd jön a husi, a zöldségek, a kukorica, majd a tetejére is egy kis sajt, és félbehajtom a tortillát. Megsütöm az egyik felét, miközben összenyomkodom – ezáltal a sajttól szépen össze is ragad. Majd amikor már jónak látom, átfordítom, és a másik felét is addig sütöm, amíg kap egy kis színt.
A tálalásnál szoktam még rákenni egy kis tejfölt is, és jöhet a valódi ízorgia a szánkban! 😉

 

Banános túródesszert mandulával

Miiindig mindenhol azt hangoztatják, hogy mennyire fontos a reggeli étkezés, nem szabad kihagyni, táplálónak kell lennie, stb. stb. 
Nos, tudom, hogy sokan rávágjátok, hogy oké… de nincs időm, se energiám szöszmötölni a konyhában. Oké-oké. DE! Ma egyrészt szombat van, másrészt bazi gyorsan elkészül ez a finomság, harmadrészt, akár előző este is össze lehet keverni, negyedrészt tele van fehérjével, ötödrészt nagyon finom, hatodrészt pedig laktató. Mondjak még ilyen jókat róla? 😀
Inkább készítsd el, és meglátod te magad is!

Hozzávalók
▪fél-1 banán [ízlés szerint]
▪80 g zsírszegény túró
▪4-5 tk natúr joghurt
▪fahéj
▪mandula


A egy fél banánt villával összenyomkodunk egy tálkában, hozzákeverjük a túrót, a natúr joghurtot, valamint egy csipet fahéjat. Összekeverjük, a tetejét megszórjuk mandulával, valamint még szelhetünk rá banánt is ha szeretnénk.
Igazából ennyi. 
Bármilyen más gyümivel is működik, ajánlom a gránátalmát, valamint majd ha szezonja lesz a bogyós gyümik, az eper, a szeder, vagy akár a málna nagyon fogják élvezni a túrós-joghurtos közeget. 🙂

Kakaós túrópalacsinta gránátalmával

 

Amire szükség lesz – kb. 16 darabhoz:
▪2 tojás
▪1-1,5 dl tej
▪12,5 dkg túró [félzsírost használtam]
▪12,5 dkg zabliszt
▪2-3 tk cukrozatlan kakaópor
▪1 kevés sütőpor
▪fél-1 citrom reszelt héja [ízlés szerint, de akár el is hagyható]
▪1 csomag vaníliás cukor
▪1 csipet só
▪a tetejére gránátalma

 

A tojások sárgáját összekeverjük a vaníliás cukorral, egy csipet sóval, a tejjel, valamint az előzetesen villával kicsit áttört túróval, majd hozzáadjuk a zablisztet, a kakaóport, a sütőport, és a citromhéjat.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és apránként, óóóóvatosan hozzákeverjük a masszához.
Egy palacsintasütőbe kevés olajat öntünk, és evőkanállal adagoljuk a kis palacsintákat. [Nálam egy palacsinta két evőkanálnyi adagból sült ki.] 
Nem kell sokáig várni, amint kapott egy kis színt, már fordíthatjuk is a másik oldalára, majd ott is kb 20 másodpercig sütjük.
A tetejére ráhalmozzuk a gránátalmát és már falatozhatunk is. :]


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!