v e k k e r

A világ legfinomabbja: tejbedarakrémes zserbó

Mondhat bárki bármit. Számomra mindig is a világ legjobbja lesz nagymamám fantasztikus darakrémes zserbó receptje. <3 Egyszerűen zseniális. Mézes fahéjas lapok, krémes vajas tejbedarás krém és roppanós csokiréteg.
Egyáltalán nem nehéz az elkészítése – na jó, a lapok kinyújtásánál be kell vetni egy kis trükköt, de a harmadik lapnál már ráérez az ember lánya! 
A krémnél az arányokat általában ráérzésre készítem, de leírom a hozzávetőleges arányokat. 🙂 Lássuk tehát!


Hozzávalók a tésztához
▪1 egész tojás
▪120 g cukor
▪1 púpozott ek méz
▪1 tk fahéj
▪1 kk szódabikarbóna
▪50 g zsír
▪3 ek tej
▪450 g liszt
▪tejföl szükség szerint – ha nem állna össze a tészta

Hozzávalók a krémhez
▪6 dl tej
▪6 púpozott ek búzadara + 1 lapos ek hetedik
▪7 lapos ek cukor
▪kb. 120 g vaj – amennyitől habos lesz, de még nem erőteljesen vajízű
▪tej szükség szerint – ha nem lenne elég habos a krém

+ 100 g étcsoki és 1 ek olaj a tetejére

 

A trükk a tészta készítésénél a következő: vízgőz fölött elkezdjük robotgéppel kikeverni a tojást a cukorral, a zsírral, a tejjel, és a mézzel, körülbelül 5-6 percig, amíg jól átmelegszik, majd hozzáadjuk a fahéjjal és szódabikarbónával elkevert lisztet – ezt már valószínűleg nem fogjuk tudni géppel keverni, jöhet a fakanál, majd pedig a kezünk. 🙂 Homogén tésztát gyúrunk belőle, ha nagyon nem akarna összeállni, akkor adunk hozzá egy kis tejfölt is.

Még melegen 3 egyenlő részre osztjuk, és i is nyújtjuk mindhármat kb. 3-4 mm vastag téglalapra. Egy zsírral jól megkent tepsi hátulján 160 fokon addig sütjük, amíg a széle egy picit el kezd barnulni, de vigyázzunk nehogy megégjen a tészta. Ahogy kihűl, nagyon meg fog keményedni, de nem kell aggódni, mert a krémtől majd újra vissza fog puhulni!

A krémhez tejbedarát főzünk, a tejet felforraljuk, majd amikor felhabzik, beleöntjük a búzadarát, folyamatosan kevergetve közepes keménységűre főzzük, és hozzáadjuk a cukrot is. Amikor már langyosra hűlt, habosra keverjük a vajjal – és ha szükséges, adunk hozzá tejet is.
2 részre osztjuk, és megkenjük vele a lapokat. (A legfelső lapot már nem kell megkenni, arra jön majd a csoki.)
Jól kenjük ki a lapok széléig, mert ugyan levágjuk majd a süti széleit (ami amúgy a legjobb része 😀 ) ha nem puhul meg ott is, akkor könnyen eltörhet, amikor vágjuk.

A sütink tetejére vízgőz fölött felolvasztunk kb. 100 g étcsokit étolajjal kikeverve, majd szépen elsimítjuk a süti tetején.

Hűtőbe tesszük, és másnap szeleteljük. Sokáig eláll, és minél tovább érnek össze az ízek és puhul a sütemény, annál finomabb lesz. Ezzel csak egy baj van. Nem bírja kivárni az ember. Mintha egy falat mennyországba harapnánk! 🙂

 

 

 

Házi készítésű bonbonok

 

Életem első bonbonjait tavaly előtt készítettem el karácsonyra, akkor legnagyobb örömömre nagy sikert aratott, így újra megpróbálkoztam vele. 
Kétféle verziót csináltam: egy kókuszkrémmel töltött fehércsokoládésat, és egy karamellás krémmel töltött étcsokoládésat. :]

Maga az elkészítésük nem akkora ördöngösség, ami miatt az ember lánya nehezebben veszi rá magát az a pepecselés. Ez ugyanis pepecselős munka. DE! Annál jobb érzés lesz a kezünkben – és még inkább a szánkban – tartani a saját készítésű bonbonjainkat.

Én mindkét esetben egy 15 db-s szilikon bonbonkészítő formát használtam, 15 darab bonbonhoz kb. 100 g csokira lesz szükségünk.

 

A fehércsokis bonbon hozzávalói
▪100 g fehércsoki
▪5 ek habtejszín
▪1 ek porcukor
▪4-5 csapott evőkanál kókuszreszelék
▪a bonbonok talpára apróra vágott pisztácia

Az étcsokis bonbon hozzávalói
▪100 g étcsoki
▪karamellkrém [én most csaltam és a Lidl-ben vettem készem, de ha ajánlhatok egy verziót, akkor én ennek a karamellás bonbonnak a töltelékét készíteném el – akár erythritollal, akár cukorral)


Először is a fehércsokis bonbonhoz készítjük el a tölteléket, a legegyszerűbb vízgőz felett összekeverni a a habtejszínt, a porcukrot és a kókuszreszeléket. A tölteléket hűtőbe tesszük, és megvárjuk míg kihűl. 

Miközben hűl, felolvasztjuk vízgőz felett a csoki 2/3-át, majd amikor már felolvadt, hozzáadjuk a maradék 1/3-ad csokit is. A bonbonkészítő formát kikenjük a csokival – én ehhez egy ecsetet használtam – majd megvárjuk, amíg ez a “héj” megdermed. Ha ez megtörtént, mindegyik kis kapszliba helyezünk a kókuszos töltelékből, majd lezárjuk a bonbonokat a csokival. Én ezt úgy csináltam, hogy a formára öntöttem a fehércsokit, majd a felesleget lehúztam egy nagyobb kés hátuljával egy gyors, határozott mozdulattal. 

Amíg még nem dermed meg, megszórjuk a bonbonok tetejét – ami majd végül a talpa lesz – apróra vágott pisztáciával. 
Hideg helyre tesszük – ne hűtőbe – megvárjuk amíg teljesen megdermed, majd óvatosan kiszedjük a formából a bonbonjainkat. :]

Az étcsokis bonbonnál ugyan így járunk el, annyi különbséggel, hogy ebbe a karamellás töltelék kerül majd. 

Tipp: vigyázzunk a csokoládé felolvasztásánál, hogy ne érje víz vagy gőz a felolvasztott csokit, valamint, hogy ne hűljön le túl gyorsan se, mert akkor kicsapódik belőle a vaj.

Granola házilag

Nem kell a boltban méregdrágán megvenni a tartósítószermentes, adalékanyagmentes, ízfokozómentes, [mindenmentes] müzlit, készítsd el inkább saját kezűleg, hidd el, nem fogsz csalódni, és még finomabb is mint a bolti társaik. 

Ez a granola telis-tele van ropogósra sült magvakkal, zabpehellyel, ízesítésként pedig fahéjjal, kókusszal, egy csipet juharsziruppal és némi csokoládépasztillával – azért azt csak nem hagyjuk ki, igaz?  😉

Az én verzióm a következőképpen készült:
▪25 dkg nagyszemű zabpehely
▪3 ek olvasztott vaj
▪2-3 ek méz
▪2 ek juharszirup
▪magvak [dió, mandulapehely, lenmag, sótlan napraforgómag, tökmag, szezámmag]
▪kókuszreszelék, kókuszchips
▪egy marék étcsokoládés csokipasztilla
▪egy csipet só
▪fahéj

 

A hozzávalókat összekutyuljuk egy nagy tálban, a lényeg, hogy az olvasztott vaj és a méz mindenhol befedje a magvakat és a zabot, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük úgy, hogy elterüljön. 180 fokos sütőbe toljuk, 10 percig sütjük – vagy addig, amíg nem kezd illatozni, de vigyázzunk, nehogy megégessük – az nem baj, ha kicsit megpirul – majd átkeverjük, hogy mindenhol színt kapjon.
Ha megvan, kivesszük a sütőből, megvárjuk, amíg teljesen kihűl, majd egy csatos üvegbe töltjük, ahol hosszú ideig eláll – ha csak meg nem dézsmáljuk addig. :]

Sós minipogácsák

Ezek a kis sós falatok tökéletesek a szilveszteri italozás mellé. Elegendő előző nap összegyúrni a vendégek érkezése előtt, másnap kivenni a hűtőből, megformázni, bedobni a sütőbe és már készen is van. :] Igazi omlós sós teasütemény, amit megszórhatunk reszelt sajttal, köménymaggal, szezámmaggal, vagy akár mákkal is. Én most csak a leírt mennyiség negyedét készítettem el, így körülbelül 70 db pogim lett. :]

 

Hozzávalók
▪1 kg liszt
▪50 dkg margarin/vaj
▪30 g só
▪5 tojás sárgája
▪3 dl tejszín [főző vagy habtejszín, mindegy, csak ne legyen cukrozott]
▪10 g friss élesztő

 

Az élesztőt futtatás nélkül belemorzsoljuk a többi hozzávalóba és összegyúrjuk, gombócot formázunk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük folpackba csomagolva. Másnap kb. 1 centi vastagra kinyújtjuk, tetejét tojásfehérjével megkenjük, és ízlés szerint megszórjuk: sajt, szezámmag, köménymag, stb.

 

Jó étvágyat! :]

Citromos linzer eperlekvárral

Ezt a linzert egyszer már megsütöttem szenteste, de hát elfogyott. Így tehát mit volt mit tenni, sütnöm kellett még egy adaggal, ugyanis nagyon finomra sikerültek, eperlekvárral töltve pedig még a színük is teljesen ünnepi lett! :]

Hozzávalók
▪50 dkg liszt
▪20 dkg zsír vagy vaj
▪20 dkg porcukor
▪1 tojás
▪3 ek tej
▪1 citrom reszelt héja
▪1-2 ek citromlé
▪1 csomag vaniliás cukor
▪1 csomag sütőpor

 

Az összes hozzávalót összegyúrjuk – ha vajjal dolgozunk, akkor szobahőmérsékletűnek kell lennie – majd kb. 1 órát hűtőben vagy hideg helyen pihentetjük.

Ezt követően lisztezett deszkán kb 2 mm vastagra kinyújtjuk, linzerkiszúróval formákat szaggatunk belőle, és egy sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 7 percig sütjük 170 fokon.
Ha kihűltek, lekvárral összeragasztjuk őket.

Jó falatozást. :]

Csokis gránátalmás pohárkrém

Azt hiszem ez az egyik legfinomabb pohárkrém amit sikerült csinálnom. Tökéletes az állaga, nem túl folyós, nem túl tömör, pont annyira édes amennyire kell, és az étcsokihoz remekül passzol a gránátalma. :]

Hozzávalók [2 személyre]
3 dl tej
▪1 nagyobb vagy 2 kisebb tojás sárgája
▪10 g étkezési keményítő
▪10 g kakaópor [cukrozatlan]
▪2 ek cukor
▪60 g étcsoki [én Szerecsen étcsokit használtam]
▪8 db oreo keksz [más kakaós keksszel is helyettesíthető]
▪gránátalma

Az oreo kekszekből hat darabot szétszedtem, lekapartam róluk a fehér krémet – ugyanis nekem csak magában a nagyon csokis kekszre volt szükségem, és összetörtem egy húsklopfoló segítségével [zacskóba téve], majd két pohárba halmoztam őket. [A két megmaradt keksz majd dekorációnak kell.]

A tojássárgákat fehéredésig kikevertem a cukorral, hozzáadtam a keményítőt és a kakaóport, majd pedig a tejet is több részletben, amit egy kézi habverő segítségéve kevertem csomómentesre. Kis lángon kezdjük el főzni, miközben folyamatosan kevergetni kell, nehogy kicsapódjon a tojás. Amikor látszik, hogy kezd sűrűsödni, beletesszük az apróra vágott étcsokit. Ha az elolvadt, és a krém is elég sűrű, le kell húzni a tűzről, de még legalább 3-4 percig kevergetjük, így tutira nem lesz csomós. :]
A krémet még melegen a kekszre halmozzuk, majd pedig jöhet rá a gránátalma, végül pedig 1-1 darab durvábbra tört oreo keksz. 
Én hagytam, hogy kihűljenek a pohárkrémek, és úgy tálaltam, de másnap talán még finomabb, akkor már megpuhul a keksz is, és olyan, mintha egy pihe-puha piskóta lenne az alapja. Iiiiiisteni.

 

 

Gasztroajándékok karácsonyra

Idén úgy gondoltam, hogy több embert is gasztroajándékokkal lepek meg, és a korábban már jól bevált receptek közül válogattam. 

A kekszek közül a csokis-aszalt gyümisre és a törökmogyorósra, valamint a tökmagos kiflire esett a választásom.

Ha szeretnénk meglepni szeretteinket ilyen kis házi készítésű ajándékokkal, akkor a legegyszerűbb csomagolás hozzá, ha beszerzünk celofánzacskókat, színes szalagokat, valamint kartonlapot, amelyre rá tudjuk írni a finomság nevét. 🙂

Jó örömszerést! 🙂

Bejgli – az elmaradhatatlan.

Nincs karácsony bejgli (és Kevin) nélkül.. 🙂
Idén először próbálkoztam meg a sütésével, és ki merem jelenteni, hogy baromi finomra sikerült. Nem száraz, a tészta puha és omlós, és egész sok adag is lett belőle. 
Tapasztalat: nem szabad túl szorosan feltekerni a bejgliket, különben úgy jártok mint én a szépen letakart mákos verziókkal.. kirepednek. De azt hiszem, hogy ez az ízén mit sem változtat!

 

Hozzávalók

A tésztához
60 dkg liszt
▪25 dkg vaj
▪2 egész tojás
▪3 dkg cukor
▪2 dkg élesztő
▪1,5 dl langyos tej
▪1 ek tejföl
▪csipet só

A diós töltelékhez
30 dkg darált dió
▪17 dkg porcukor
▪1 dl forró tej
▪5 dkg mazsola
▪1 dl rum

A mákos töltelékhez
30 dkg darált mák
▪15 dkg porcukor
▪1 tk vanília kivonat vagy ½ vaníliarúd kikapart magja
▪1-2 citrom reszelt héja
▪1 dl forró tej

A kenéshez
▪1 tojás fehérje
▪1 tojás sárgája

 

A tésztához a langyos tejhez adjuk a cukrot, elkeverjük, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. és kb. 10 perc alatt meleg helyen felfuttatjuk.

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert tojásokat, összedolgozzuk, majd belekeverjük a tejben felfuttatott élesztőt, a sót és egy kevés tejfölt. Addig gyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll. Nagy cipót formázunk belőle, majd azt négy egyforma darabra osztjuk. Letakarjuk és hűvös helyen 2 órát pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket: A mazsolát beáztatjuk a rumba, a tejet felforraljuk. A diós keverékbe jön majd a rumba áztatott mazsola (a felesleges rumot leöntjük róla), a vanília, valamint 1 dl felforralt tej.
A mákos keverékben elkeverjük szintén a cukrot a reszelt citrom héját és a másik 1 dl tejet.

Mindkét keverékhez úgy adagoljuk a tejet, hogy összeálljon, de ne legyen folyós.

A pihentetés után a tésztából 4 cipót formázunk és kb. ½ cm vastag téglalapot nyújtunk belőle, egyenként. Az első tésztát megkenjük a diós töltelék felével egészen a tészta széléig – minden szélétől elhagyun kb. 1-1 centit. A rövidebbik végét visszahajtjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék, majd a hosszabbik végétől kezdve feltekerjük.
Óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, a hajtással lefelé. Ugyanígy megtöltjük és feltekerjük a maradék három bejglit is.

A bejglik tetejét megkenjük először a tojás sárgájával,  hagyjuk pár percig száradni, majd megkenjük a felvert tojásfehérjével is. Villával sűrűn megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.


Jó bejglizést! :]

Diós-narancsos szaloncukor

Az a helyzet, hogy tavaly karácsonykor elhatároztam, mindenki valamilyen saját készítésű ajándékot kap majd tőlem, és mivel mi egy olyan család vagyunk, ahol mindenki szereti a hasát és a finom falatokat, nyilvánvaló megoldásnak mutatkozott, ha a gasztroajándék-útvonalon indulok el. Többször nézegettem már a nosalty oldalán a szaloncukor recepteket, aztán egyszer csak szembejött velem ez a diós csoda. 🙂
Kipróbáltam. Bejött. 
Így hát idén sem maradhatott el a lázas masszakészítés, golyóformálás, szárítás és csokiba mártogatás. Én a linken található recept felével dolgoztam, amelyből 40 db bonbonom lett. 


Hozzávalók
▪100 g darált dió
▪50 g kókuszreszelék
250 g mazsola
kb fél narancs reszelt héja
▪1-2 ek narancslé
▪fél kk fahéj
▪a bevonáshoz kb. 1-1,5 tábla jó minőségű étcsoki


A mazsolát megmossuk [átnézzük, hogy ne legyenek benne esetleg kocsánydarabok], majd kb. 10 percre forró vízbe áztatjuk – én csempésztem bele egy kis rumot is. 
A diót aprítógépbe tesszük, jöhet hozzá a kókuszreszelék, a narancshéj, a narancslé, a fahéj, valamint a mazsola, és némi víz is róla – de azt még utólag is tudjuk pótolni, ha száraznak tűnne a massza. [Nem gond az sem egyébként, ha marad 1-2 szem egész mazsola.]

Egy nagyobb tepsibe sütőpapírt terítünk, és a masszából egyforma méretű golyókat formálunk, és a papírra sorakoztatjuk őket. Száraz, hűvös helyen egy egész éjszakán át szikkasztjuk őket.

Másnap a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd én egy hústű és egy kanál segítségével szépen rácsorgattam a sokit a golyókra, a felesleget lecsöpögtettem, vagy lekocogtattam róla, majd óvatosan visszacsúsztattam a szaloncukikat a sütőpapírra.

Egy hűvös helyen pihentetjük, amíg a csoki teljesen meg nem szilárdul – majd csomagolhatjuk is. :]
Én egy celofánba csomagoltam őket ötösével, és egy színes szalaggal kötöttem át.

 

Melengető krumplikrémleves pirított sonkával és tökmaggal szórva

Igazi téli leves ez, amelynek krémességéhez nagyon jó társítás a ropogósra pirult tökmag és a sonka. Érdemes elkészíteni, ebédre vagy vacsorára is jól fog esni. :]

 

Hozzávalók

▪1 db vöröshagyma
▪2 db újhagyma
2 gerezd fokhagyma
▪1 db sárgarépa
▪25 dkg krumpli
▪majoranna, 1 db babérlevél, kakukkfű, só, bors
▪0,5 l alaplé
▪citrom

▪4 szelet feketeerdei sonka
▪petrezselyem
▪tökmag

 

Egy lábasban olivaolajon elkezdjük dinsztelni az apróra vágott vöröshagymát, a karikákra vágott újhagymát, valamint ha üvegesre párolódott, mehet bele az apróra szelt fokhagyma és a lereszelt sárgarépa is.
Hozzáadjuk a majorannát, a babérlevelet és a kakukkfüvet. Ezt követően jöhet rá a kockákra vágott krumpli, só, bors, és alaplével [ha nincs alaplevünk, akkor dobjunk a vízbe egy negyed húsleveskockát] felöntve, fedő alatt puhára főzzük.
Ha minden megfőtt, kivesszük a babérlevelet, és egy botmixer segítségével pürésítjük a levest – ha szükséges adunk még hozzá alaplevet, vagy vizet, valamint egy kis citromlevet is facsarunk hozzá.
Tálaláshoz a feketeerdei sonkát csíkokra vágjuk, elkezdjük lepirítani, mellédobálunk egy marék tökmagot, valamint apróra vágott petrezselymet. Ezzel a feltéttel díszítjük a levesünket.

 

Jó étvágyat! :]

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!