Almás pite

Édesanyám almás pitéje a legjobb kerek e világon. Nekem mindenképpen. :]

Úgy döntöttem, hogy ma megsütöm ezt a remekművet, íme a recept:

Tészta

▪38 dkg liszt

▪15 dkg zsír [igen. zsír]

▪5 dkg cukor

▪1 tojás

▪1 csomag sütőpor

▪4 ek tejföl

▪csipet só

Töltelék

▪1 kg alma 

▪ízlés szerint cukor és fahéj

A tésztához a tojást felverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a zsírt, a sütőporral elkevert lisztet, a csipet sót és előbb 3 evőkanál tejfölt, majd ha nem áll össze a tészta, mehet bele a negyedik kanál is.

Szépen összedolgozzuk, és két részre osztjuk.

Az egyik gombócot akkora nagyságúra nyújtjuk [nekem kb fél cm vastag volt] egy lisztezett deszkán mint a tepsi, amiben sütni fogjuk. A tepsit kizsírozzuk, és ráfektetjük a lapot.

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd egy edénybe tesszük, és cukorral valamint fahéjjal tetszés szerint ízesítve kicsit felmelegítjük tűzhelyen, hogy a cukor elolvadjon és az alma is kicsit összeessen.

A töltelék egészét a tepsiben lévő tésztára egyengetjük, majd kinyújtuk a másik tésztalapot is, és ráfektetjük.

Egy egész tojást felverünk és megkenjük a pite tetejét, majd villával kicsit megszúrkodjuk.

180 fokon addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. :]

Pusziljátok be uzsira. 😉

Ha tetszett, nézd meg a facebook oldalamat is!  

Címkék:
Tovább a blogra »