Zserbó

A tésztához

▪ 50 dkg liszt

▪ 25 dkg vaj

▪ 1 egész tojás

▪ egy késhegynyi szódabikarbóna

▪ 2,5 g élesztő [1 tk cukorral elkevert 1-1,5 dl langyos tejben felfuttatva]

▪ 1 csipet só

▪ 10 dkg cukor

A töltelékhez

▪ 30 dkg dió darálva

▪ 10 dkg cukor

▪ lekvár [én anyukám isteni eperlekvárjával csináltam]

A tetejére

▪ 1 tábla (10 dkg) étcsoki vagy tortabevonó

 

A tésztához a lisztet, a szobahőmérsékletű vajat, a tojást, a sót, a cukrot, és a felfuttatott élesztőt egy nagy tálba öntjük, és tésztává gyúrjuk.

A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk. Egy tepsit kizsírozunk, és belefektetjük az első tésztalapot. Megkenjük lekvárral – ne sajnáljuk, de azért ne is toljuk túl, nem jó ha kicsordul a lekvár a sütiből, amikor beleharapunk -, majd egyenletesen megszórjuk a cukorral elkevert dió felével.

Kinyújtjuk a második tésztát is, ráfektetjük a töltelékre, majd ugyan így járunk el vele, végül pedig a harmadik kinyújtott tésztalappal lezárjuk a sütinket.

160 fokos sütőbe toljuk és kb. 30-35 percig sütjük.

Ha kész, megvárjuk amíg kihűl, és még a tepsiben leöntjük a tetejét csokival – amit lehetőség fölött gőz fölött olvasztunk meg, akár 1-2 ek olajjal összekeverve. Megvárjuk míg megdermed, és szeleteljük. :]

 

Címkék:
Tovább a blogra »