A világ legfinomabbja: tejbedarakrémes zserbó

Mondhat bárki bármit. Számomra mindig is a világ legjobbja lesz nagymamám fantasztikus darakrémes zserbó receptje. <3 Egyszerűen zseniális. Mézes fahéjas lapok, krémes vajas tejbedarás krém és roppanós csokiréteg.

Egyáltalán nem nehéz az elkészítése – na jó, a lapok kinyújtásánál be kell vetni egy kis trükköt, de a harmadik lapnál már ráérez az ember lánya! 

A krémnél az arányokat általában ráérzésre készítem, de leírom a hozzávetőleges arányokat. 🙂 Lássuk tehát!

Hozzávalók a tésztához

▪1 egész tojás

▪120 g cukor

▪1 púpozott ek méz

▪1 tk fahéj

▪1 kk szódabikarbóna

▪50 g zsír

▪3 ek tej

▪450 g liszt

▪tejföl szükség szerint – ha nem állna össze a tészta

Hozzávalók a krémhez

▪6 dl tej

▪6 púpozott ek búzadara + 1 lapos ek hetedik

▪7 lapos ek cukor

▪kb. 120 g vaj – amennyitől habos lesz, de még nem erőteljesen vajízű

▪tej szükség szerint – ha nem lenne elég habos a krém

+ 100 g étcsoki és 1 ek olaj a tetejére

A trükk a tészta készítésénél a következő: vízgőz fölött elkezdjük robotgéppel kikeverni a tojást a cukorral, a zsírral, a tejjel, és a mézzel, körülbelül 5-6 percig, amíg jól átmelegszik, majd hozzáadjuk a fahéjjal és szódabikarbónával elkevert lisztet – ezt már valószínűleg nem fogjuk tudni géppel keverni, jöhet a fakanál, majd pedig a kezünk. 🙂 Homogén tésztát gyúrunk belőle, ha nagyon nem akarna összeállni, akkor adunk hozzá egy kis tejfölt is.

Még melegen 3 egyenlő részre osztjuk, és i is nyújtjuk mindhármat kb. 3-4 mm vastag téglalapra. Egy zsírral jól megkent tepsi hátulján 160 fokon addig sütjük, amíg a széle egy picit el kezd barnulni, de vigyázzunk nehogy megégjen a tészta. Ahogy kihűl, nagyon meg fog keményedni, de nem kell aggódni, mert a krémtől majd újra vissza fog puhulni!

A krémhez tejbedarát főzünk, a tejet felforraljuk, majd amikor felhabzik, beleöntjük a búzadarát, folyamatosan kevergetve közepes keménységűre főzzük, és hozzáadjuk a cukrot is. Amikor már langyosra hűlt, habosra keverjük a vajjal – és ha szükséges, adunk hozzá tejet is.

2 részre osztjuk, és megkenjük vele a lapokat. (A legfelső lapot már nem kell megkenni, arra jön majd a csoki.)

Jól kenjük ki a lapok széléig, mert ugyan levágjuk majd a süti széleit (ami amúgy a legjobb része 😀 ) ha nem puhul meg ott is, akkor könnyen eltörhet, amikor vágjuk.

A sütink tetejére vízgőz fölött felolvasztunk kb. 100 g étcsokit étolajjal kikeverve, majd szépen elsimítjuk a süti tetején.

Hűtőbe tesszük, és másnap szeleteljük. Sokáig eláll, és minél tovább érnek össze az ízek és puhul a sütemény, annál finomabb lesz. Ezzel csak egy baj van. Nem bírja kivárni az ember. Mintha egy falat mennyországba harapnánk! 🙂

Címkék:
Tovább a blogra »