Még sosem készítettem ezelőtt túrógombócot, sőt, sokáig nem is rajongtam a túró iránt, azonban az utóbbi években rá kellett döbbennem, hogy a túró finom.. 😀
Átnéztem jó pár receptet, majd végül összeollóztam párat, így született meg az én zabpehelylisztes túrógombóc receptem!
Alapból a legtöbben porcukorral kikevert tejföllel tálalják, de én most anyukám eperlekvárjával kísértem le. :]
Hozzávalók
▪250 g túró
▪2 kisebb tojás
▪40 g cukor
▪1 csomag vaníliás cukor
▪70 g zabliszt
▪vaníliaaroma
▪citromlé
▪só
A forgatáshoz
▪darált dió
▪fahéj
▪ízlés szerint porcukor
A tojásokat különválasztottam, a fehérjéket egy kevés sóval kemény habbá vertem.
A tojások sárgáját kikevertem a cukrokkal, hozzáadtam ízlés szerint citromlevet, valamint mehet bele a citrom reszelt héja is, majd a vaníliaaromát, a túrót, végül pedig a zablisztet. Ezt követően óvatosan beleforgattam a felvert tojásfehérjét, és kb. fél órára hűtőbe tettem. Ez idő alatt felforraltam egy nagyobb lábosban vizet, és vizes kézzel golyókat formáltam a túrós masszából. Ha nagyon szétfolyna, akkor lehet még hozzáadogatni lisztet – de a trükk az, hogy gyorsan kell dolgozni, és vízbe dobni a golyókat, valamint én minden golyó előtt újra bevizeztem a kezem.
Megvártam amíg feljönnek a víz tetejére, majd utána még 1-2 percig hagytam, hogy főjjenek, majd egyből meg is forgattam őket az előre elkészített fahéjas dióba.
Tetszés szerint ehetjük tejföllel, porcukros tejföllel, lekvárral, csokiszósszal, vagy akár csak magában. :]