Kókuszos zabszelet

Hm, annyira finom ez a müzliszelet, hogy nem is lehet leállni egy szeletnél. Szerencsére elég sok jön ki egy adagból, és egy fémdobozban tárolva több hétig is eláll – ha addig persze el nem fogy. 😀 Az a jó benne, hogy bárhová magunkkal vihetjük, legyen szó kirándulásról, egy munkahelyi nasiról, vagy egy rohanós reggelről. 

Nagy előnye, hogy nem kell túl sokat szöszölni az elkészítésével, nincs tele mindenféle rondasággal mint a bolti társai, és kedvünkre variálhatjuk a hozzávalókat, attól függően, hogy mi lapul a konyhaszekrényben. 

Például az aszalt gyümölcsöknél és az olajos magvaknál is bátran cserélgessük az alapanyagokat: nálam most aszalt vörösáfonya, mazsola és datolya került bele, a magvakat pedig sótlan mogyoró, szeletelt mandula és sótlan napraforgómag képviselte. 🙂 Lássuk a többi hozzávalót:

▪75 g zabpehely [lehet apró-, és nagyszemű is, én most fele-fele arányban tettem bele]

▪60 g kókuszreszelék

▪150 g méz

▪1 tojásfehérje habbá verve

▪110 g olajos mag [nálam most 45 g sótlan mogyoró, 30 g szeletelt mandula és 35 g sótlan napraforgómag]

▪75 g aszalt gyümölcs

▪35 g étcsoki

▪csipet só

 

Először a zabpelyhet a kókuszreszeléket és a szeletelt mandulát összekevertem és bedugtam egy sütőpapírral bélelt tepsiben a sütőbe 160 fokra, annyi időre, hogy kicsit színt kapjon – időnként át kell keverni.

Ha ez megvan, átöntöm egy tálba, és hozzákeverem az összes többi hozzávalót – az olajos magvakat, az aszalt gyömölcsöket és az étcsokit előtte apróra vágjuk. 

Egy kisebb tepsit [25*23 cm] kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a müzlikeveréket, amit vizes kézzel jó alaposan lenyomkodunk. 160 fokon addig sütjük, amíg illatozni nem kezd, és a teteje kap egy kis színt.

Hagyjuk a formában teljesen kihűlni, majd egy éles kenyérvágó késsel felszeleteljük. :]

 

Címkék:
Tovább a blogra »