Kakaós-fahéjas keksz cukormentesen

Ma egy különlegesebb keksz receptjét szeretném megosztani veletek. Azért különleges mert ebből aztán bátran ehettek amennyi csak belétek fér, ugyanis cukor helyett eritrittel készült – na jóó, meg egy kis mézzel -, sima fehérlisztet pedig csak nyomokban tartalmaz. 🙂 

Későn eszméltem, hogy ki akartam rendelni a kínából rendelt csodás új betűkiszúrós keksznyomdás készletemet, így a “házi süti” feliratos kekszpecséttel babráltam. 🙂 Na majd legközelebb! 

Ízvilágában eléggé hajaz a Győri édes kakaós kekszére, kellően ropogós is lesz a kihűlést követően, a lényeg, hogy jó vékonyra nyújtsuk/szaggassuk ki. 

 

Hozzávalók [kb. 20-25 darabhoz]

▪100 g vaj

▪80 g eritrit

▪1 tojás

▪30 g méz

▪150 g zabpehelyliszt

▪80 g kókuszliszt

▪40 g fehér búzaliszt

▪30 g cukrozatlan kakaópor

▪2 kk őrölt fahéj

▪1 tk vanília aroma

▪egy késhegynyi szódabikarbóna

A vajat megolvasztjuk a mézzel, majd belekeverjük az eritritet, majd az egész tojást is. Ha ez megvan, hozzáadjuk a liszteket, a szódabikarbónát,  a kakaót, a fahéjat és a vanília aromát. Összedolgozzuk a keveréket, majd 1-2 órát hűtőben pihentetjük. 

Ezt követően a masszánkból kisebb diónyi darabokat tépünk, lelapogatjuk, majd sodrófával kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk – ekkor formázhatjuk is akár keksznyomdával, akár egy villával, de hagyhatjuk simán is. 🙂

 

Sütőpapírral bélelt tepsiben  előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8 perc alatt készre sütjük. Amikor megsült még könnyen törik, ezért várjuk meg míg teljesen kihűl! Ne legyünk mohók! 😀

Címkék:
Tovább a blogra »