Ma egy különlegesebb keksz receptjét szeretném megosztani veletek. Azért különleges mert ebből aztán bátran ehettek amennyi csak belétek fér, ugyanis cukor helyett eritrittel készült – na jóó, meg egy kis mézzel -, sima fehérlisztet pedig csak nyomokban tartalmaz. 🙂
Későn eszméltem, hogy ki akartam rendelni a kínából rendelt csodás új betűkiszúrós keksznyomdás készletemet, így a “házi süti” feliratos kekszpecséttel babráltam. 🙂 Na majd legközelebb!
Ízvilágában eléggé hajaz a Győri édes kakaós kekszére, kellően ropogós is lesz a kihűlést követően, a lényeg, hogy jó vékonyra nyújtsuk/szaggassuk ki.
Hozzávalók [kb. 20-25 darabhoz]
▪100 g vaj
▪80 g eritrit
▪1 tojás
▪30 g méz
▪150 g zabpehelyliszt
▪80 g kókuszliszt
▪40 g fehér búzaliszt
▪30 g cukrozatlan kakaópor
▪2 kk őrölt fahéj
▪1 tk vanília aroma
▪egy késhegynyi szódabikarbóna
A vajat megolvasztjuk a mézzel, majd belekeverjük az eritritet, majd az egész tojást is. Ha ez megvan, hozzáadjuk a liszteket, a szódabikarbónát, a kakaót, a fahéjat és a vanília aromát. Összedolgozzuk a keveréket, majd 1-2 órát hűtőben pihentetjük.
Ezt követően a masszánkból kisebb diónyi darabokat tépünk, lelapogatjuk, majd sodrófával kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk – ekkor formázhatjuk is akár keksznyomdával, akár egy villával, de hagyhatjuk simán is. 🙂
Sütőpapírral bélelt tepsiben előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8 perc alatt készre sütjük. Amikor megsült még könnyen törik, ezért várjuk meg míg teljesen kihűl! Ne legyünk mohók! 😀